BMW iX1 va fi lansat în noiembrie 2022 și va avea rivali precum modelul EQB din gama Mercedes-EQ.
A 3-a generație BMW X1 va fi lansată în octombrie 2022 și va avea versiune electrică iX1 care sosește o lună mai târziu. De asemenea, gama X1 va include două propulsii plug-in hybrid și diverse motoare mild-hybrid cu benzină și diesel.
BMW iX1 xDrive30 promite autonomie electrică de 438 km
BMW iX1 este primul model electric lansat de compania bavareză în segmentul compact. Cel puțin pentru început va exista o singură versiune electrică a lui BMW X1. Se numește BMW iX1 xDrive30 și este echipat cu două motoare electrice, astfel că beneficiază de tracțiune integrală.
Sistemul de propulsie electrică generează per ansamblu 313 CP (cu funcția boost activată) și cuplu de 494 Nm. Aceste resurse permit accelerarea de la 0 la 100 km/h în 5,7 secunde. Iar viteza maximă este de 180 km/h.
Bateria lui BMW iX1 xDrive30 are capacitate utilizabilă de 64,7 kWh și promite autonomie de 413 – 438 km (WLTP).
BMW iX1 xDrive30 are putere de încărcare de 130 kW
Sistemul de încărcare din echiparea standard primește 11 kW de la sursele de curent alternativ (AC) și 130 kW de la stațiile rapide (DC) care livrează curent continuu. Opțional este oferită și încărcare cu 22 kW de la surse trifazice AC.
Când este conectat la o stație care livrează 130 kW, BMW iX1 xDrive30 are nevoie de 29 de minute pentru a-și încărca bateria de la 10 la 80% din capacitatea acesteia. În 10 minute acumulează energie suficientă pentru parcurgerea a 120 km, dacă se poate alimenta cu 130 kW.
La surse AC de 11 kW ciclul de încărcare completă durează 6,5 ore. Iar când se alimentează de surse AC cu 22 kW, BMW iX1 xDrive30 are nevoie de 3 ore și 45 de minute pentru o încărcare completă a bateriei.
A 3-a generație BMW X1 dispune de o nouă interfață digitală
Sistemul BMW Live Cockpit Plus face parte din echiparea standard a noului BMW X1. Și include sistemul de operare BMW 8 şi noul BMW iDrive. Mai exact atât X1, cât și versiunea electrică iX1 au panoul de bord care unește pe orizonatală două ecrane de mari dimensiuni. Este vorba despre instrumentarul de bord de 10,25 inch (26,04 cm) alăturat ecranului tactil cu diagonală 10,7 inch (27,18 cm).
Atât interfața digitală, cât și designul general al planșei de bord sun regăsite la noua generație BMW Seria 2 Active Tourer. Dar un plus în cazul lui X1 este că poate fi dotat opțional cu un head-up display care proiectează informațiile pe parbriz. În cazul Seriei 2 Active Tourer head-up display-ul este proiectat pe un mic ecran transparent care se rabatează în interiorul planșei de bord.
Funcții extinse de asistare și conectivitate
De asemenea, Asistentul Personal Inteligent BMW are funcții evoluate de recunoaștere a comenzilor vocale pentru o varietate de comenzi. Iar sistemul de navigaţie BMW Maps bazat pe cloud este disponibil opțional și cu funcţia Augmented View. Aceasta suprapune indicații peste imagini video captate în timp real de camera frontală a mașinii.
Există o cameră și în interiorul habitaclului. Aceasta oferă pasagerilor posibilitatea să-și facă poze, pe care le trimite pe smartphone prin aplicaţia MyBMW. Lista de opționale include și BMW Digital Key Plus și funcţionalitatea BMW ID. Și nu lipsește integrarea smartphone-ului folosind atât Apple CarPlay®, cât şi Android Auto™.
În clipurile video de mai jos puteți vedea testul nostru cu BMW iX3 și impresiile de la prima întâlnire cu BMW i7. Iar pentru mai multe teste cu noile mașini electrice disponibile în România vă invităm să accesați canalul nostru de YouTube.