[VIDEO] Noul Mercedes-Benz CLA are autonomii electrice de până la 792 km

Noul Mercedes-Benz CLA a fost dezvăluit în România, în cadrul unui eveniment special găzduit în 25 martie în București. Modelul compact păstrează formatul de coupe cu 4 portiere și sosește în 2025 având în premieră variante cu propulsie pur electrică, pe lângă motorizările mild-hybrid. CLA aduce o nouă generație de propulsie electrică și este, totodată, cel mai inteligent automobil produs până acum în serie de constructorul german.

Putere de încărcare de până la 320 kW și funcție de alimentare bidirecțională

Mercedes-Benz CLA beneficiază de o arhitectură electrică de 800V, iar avantajele se văd poate cel mai evident la capitolul puterii de încărcare a bateriei. Variantele CLA 250+ și CLA 350 4MATIC cu propulsie electrică se pot alimenta cu puteri de până 320 kW. Drept urmare, în 10 minute de încărcare bateria acumulează energie suficientă pentru parcurgerea a până la 325 km. Mai exact, CLA 250+ acumulează în 10 minute energie pentru 285-325 km (WLTP), dacă mașina este cuplată la o stație DC (curent continuu) de 500 amperi. CLA 350 4MATIC acumulează energie pentru 275-315 km (WLTP) în 10 minute.

Când sunt conectate la surse AC (curent alternativ), noile modele CLA electrice au putere de încărcare de până la 11 W.

În plus, sistemul de încărcare este bidirecțional. Așadar, noul Mercedes-Benz CLA cu propulsie electrică poate fi la rândul său o sursă de energie, fiind capabil să furnizeze electricitate către casele inteligente. Funcția de încărcare bidirecțională va fi disponibilă la o dată ulterioară lansării lui CLA pe piață, iar activarea se va face printr-o actualizare over-the-air.

Mercedes-Benz CLA cu tehnologie EQ poate înregistra autonomii care pot depăși 790 km

Ambele modele CLA electrice au baterie cu o capacitate utilizabilă de 85 kWh, cărei compoziție chimică include nichel, mangan, cobalt. Varianta CLA 250+ cu un singur motor și tracțiune spate este creditată de Mercedes-Benz cu autonomie maximă WLTP cuprinsă între 694 și 792 de kilometri. Iar modelul mai puternic, CLA 350 4Matic cu tracțiune integrală asigurată de 2 motoare electrice promite autonomie WLTP cuprinsă între 672 și 771 de kilometri.
De asemenea, Mercedes-Benz anunță că spre finalul lui 2025 va lansa modele CLA și cu o baterie care oferă o capacitate utilizabilă mai mică, de 58 kWh. Este vorba despre o baterie a cărei chimie este formată din litiu, fier și fosfat.

Propulsii electrice a căror putere ajunge până la 353 CP

La momentul debutului, noul Mercedes-Benz CLA cu tehnologie EQ va fi disponibil cu două variante de propulsie electrică. Modelul de bază este CLA 250+. Acesta are un motor electric amplasat la puntea din puntea spate și livrează 272 CP (200 kW) și cuplu de 335 Nm. Aceste resurse sunt gestionate prin intermediul unei transmisii cu 2 trepte și îi permit să accelereze de la 0 la 100 km/h în 6,7 secunde. Modelul de top CLA 350 4Matic are tracțiune integrală, dispunând de două motoare electrice, amplasate câte unu la fiecare punte. Sistemul de propulsie generează per total de 353 CP (260 kW) și cuplu de 515 Nm. Drept urmare, CLA 350 4Matic sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,9 secunde. Viteza de top este 210 km/h, pentru ambele versiuni de propulsie electrică.

Motorul de la puntea din față a modelului CLA 350 4Matic produce 80 kW, iar pentru un consum de energie cât mai eficient este activat doar când șoferul solicită mai multă performanță, sau când este nevoie de mai multă tracțiune (în funcție de condițiile și de modul de rulare). Această utilizare adaptivă a motorului de la roțile din față este gestionată de așa-zisa Disconnect Unit (DCU), unitatea de control care Mercedes-Benz o implementează în premieră în acest segment al automobilelor compacte.

Noul Mercedes-Benz CLA va fi oferit și cu un motor mild-hybrid alimentat cu benzină, care va fi propus în 3 versiuni de putere

Mercedes-Benz confirmă că pe parcursul anului 2025 va lansa și versiunile noului CLA echipat cu motorizare mild-hybrid. Vor fi trei variante de putere ale motorului turbo de 1,5 litri alimentat cu benzină. Iar modelele CLA care vor dispune de acest propulsor vor fi propuse cu tracțiune față sau cu sistem de tracțiune integrală 4MATIC. Motorul termic cu 4 cilindri funcționează în ciclul Miller și va fi montat transversal. Iar eficiența și performanțele sale vor fi susținute și cu un sistem mild-hybrid de 48V. Motorul electric și invertorul sistemului mild-hybrid sunt integrate în transmisia automată 8F-eDCT, cu 8 trepte de viteză și ambreiaj dublu. Resursele de energie livrate de o baterie litiu-ion de 1,3 kWh permite noului CLA mild-hybrid să ruleze și doar în regim electric la viteze tipice traficului urban, dacă sarcinile nu necesită o putere mai mare de 20 kW (27 CP). De altfel, rularea „la liber”, cu motorul termic decuplat și doar susținută de motorul electric, se poate realiza cu viteze de până la 100 km/h.

Informații detaliate despre motorizările mild-hybrid ale modelului CLA urmează să fie publicate de Mercedes-Benz în următoarele luni din 2025.

Producția sa va demara la uzina din Rastatt, care utilizează doar energie electrică produsă sustenabil. Ulterior, varianta pentru China a modelului CLA va fi produsă de Beijing Benz Automotive Co., Ltd (BBAC). Iar Mercedes-Benz din Kecskemét, Ungaria, va produce la rândul ei variante din noua familie de modele.

Mulțumită noului sistem de operare și infotainment, CLA este cel mai inteligent automobil construit vreodată de Mercedes-Benz

Noua generație CLA este primul model Mercedes-Benz care beneficiază de sistemul de operare creat de constructorul german în centrele sale de proiectare. Mercedes-Benz Operating System (MB.OS) este creierul noului CLA și controlează patru categorii de sisteme: (1) infotainment, (2) sisteme pentru asistarea condusului și confortului, (3) conducere și (4) încărcare.

MB.OS este bazat pe o arhitectură de tip chip-to-cloud, iar supercomputerele lui CLA sunt conectate la serverul Mercedes-Benz Intelligent Cloud. Astfel, un avantaj major este că noul CLA va primi constant actualizări over-the-air pentru întregul său software, inclusiv pentru sistemele care asistă condusul. Drept urmare, CLA va rămâne ani buni în pas cu evoluțiile sistemelor inteligente pentru infotainment, confort, siguranță, condus autonom etc..

Totodată, MB.OS integrează și accesul la aplicații datorită colaborării dintre Mercedes-Benz cu Google și Microsoft, ceea ce a permis și utilizarea extinsă a inteligenței artificiale. Iar asta se percepe în dialogul natural pe care șoferul și pasagerii îl pot purta cu Asistentul Virtual MBUX, adică sistemul de recunoaștere a comenzilor vocale. Mulțumită accesului la ChatGPT4 și Microsoft Bing, CLA răspunde la orice fel de întrebare de cultură generală, din orice domeniu. Șoferul și pasagerii nu trebuie decât să rostească mai întâi “Hey Mercedes”, iar apoi pot pune orice întrebare. Mai mult de atât, Asistentul Virtual MBUX utilizează și Google Gemini, care este specializat și în funcțiile de navigație, folosind informațiile furnizate de Google Maps.

Așadar, sistemul infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) al noului Mercedes-Benz CLA este primul din industria auto care combină mai mulți agenți de inteligență artificială în același sistem, utilizând funcții furnizate atât de Microsoft, cât și de Google.

Interfața digitală integrează și un ecran tactil pentru pasagerul din față

Noul CLA dezvoltă conceptul planșei de bord care integrează trei ecrane, devenit o configurație tipică pentru interfața digitală a modelelor Mercedes-Benz. Astfel, instrumentarul de bord din spatele volanului este un display cu diagonală de 26 de centimetri (10,25 inch). Iar ecranul central tactil are o diagonală de 35,6 centimetri (14 inch). Însă, opțional, CLA va putea fi echipat și cu panoul digital MBUX Superscreen, care integrează încă un ecran tactil de 35,6 centimetri (14 inch), pentru pasagerul din față.

Sistemul MBUX oferă acces la servicii de streaming precum Disney+ precum și la jocuri din platforma Boosteroid. Filmele și jocurile pot fi accesate pe ecranul central, când mașina este staționară. Pentru jocuri se pot folosi atât controllere dedicate, cât și telefoanele mobile. Iar pasagerul din dreapta poate viziona filme pe ecranul din zona sa fără ca șoferul să fie distras în timpul condusului. Fiindcă ecranul pentru pasagerul din față are o funcție care nu permite și șoferului să vadă din unghiul său imaginile afișate.

CLA introduce un nou limbaj estetic pentru gama Mercedes-Benz

Indiferent de varianta de motorizare, termică sau electrică, noua generație CLA se remarcă prin elemente de design pe care le vom vedea preluate și de restul modelelor Mercedes-Benz. În primul rând ne referim la blocurile optice. Atât farurile, cât și stopurile includ în centrul lor elemente luminoase (LED) cu forma de stea, asemeni siglei mărcii Mercedes-Benz. Farurile, dar și stopurile, sunt unite de o bandă luminoasă subțire, ceea ce reprezintă un detaliu nou pentru designul Mercedes-Benz.

Există totuși și elemente care fac diferența între modelele CLA cu motoare mild-hybrid și cele cu motorizări electrice. Mai exact, grila frontală a modelelor electrice este luminată și include 142 de stele cromate.

Formatul noului CLA păstrează proporțiile de coupe cu 4 roți care a definit și generațiile anterioare. Iar coeficientul de frecare cu aerul este de numai 0,21 Cd pentru modelele electrice, fapt care avantajează consumul de energie. Mercedes-Benz precizează că reducerea coeficientului de frecare a aerului cu 0,01 Cd se cuantifică într-o creștere a autonomiei cu aproximativ 2,5%.

Însă dimensiunile exterioare au crescut pe toate coordonatele. Lungimea de 4.723 mm este cu 35 mm mai mare decât a fostului CLA. Iar lățimea de 1.855 mm și înălțimea de 1.468 au evoluat cu 25, respectiv 29 mm.

Și mai substanțială este creșterea ampatamentului, care acum ajunge la 2.790 mm, fiind cu 61 mm mai lung. Spațiul la nivelul capului pentru locurile din spate a crescut cu 28 mm, iar cel de la nivelul picioarelor pentru pasagerii din față este mai mare cu 11 mm. De asemenea, senzația de spațiu din habitaclu este amplificată de plafonul panoramic de mari dimensiuni, care se întinde de la parbriz până la lunetă.

Însă este de remarcat că spațiul pentru genunchii pasagerilor din spate este mai mic cu 7 mm. Totodată, a fost redus și spațiul la nivelul coatelor și umerilor, cu -23 mm, respectiv -13 mm. Și portbagajul este mai mic, cu -55 litri, având acum un volum de 405 litri. Dar, în cazul modelelor CLA electrice sub capotă există un spațiu de depozitare suplimentar, de 101 litri.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account