[VIDEO] Alpine A290 dezvoltă până la 220 CP și are autonomie de 380 km

Alpine A290 este un hot hatch pur electric, produs în Franța. A290 este asamblat în Douai, la ElectriCity. Motorul electric este construit la mega uzina din Cléon, iar bateria va fi produsă în Franța din vara anului 2025.

Pentru a aminti faptul că marca Alpine a fost creată în 1955 de Jean Rédélé, modelul A290 electric va fi disponibil mai întâi într-o ediție specială pentru lansare. Aceasta se numește A290 GTS Premiere Edition și va fi produsă în 1.955 de exemplare. Dar specificațiile modelului A290 sunt cel mai bun elogiu adus tradiției sportive care definește marca Alpine.

Proporții și specificații tehnice tipice unui hot hatch cu un nivel înalt de agilitate

Aspectul și proporțiile veritabile de hot hatch ale modelelor Alpine A290 se datorează faptului că ecartamentul acestui model a fost lățit cu 60 mm față de Renault 5. Astfel, Alpina A290, care este construit pe platforma tehnică AmpR dedicată mașinilor electrice de clasă mică, măsoară 3.990 mm lungime, 1.820 mm lățime și 1.520 mm înălțime. Iar ampatamentul său are 2.530 mm lungime, ceea ce a permis configurarea unui habitaclu cu loc pentru 5 pasageri și a unui portbagaj de 326 litri, în ciuda dimensiunilor de segment B. Cu asemenea proporții, caroseria inspiră robustețe și dinamism. Dar aceste proporții, rezultate în urma lățirii ecartamentului, contribuie și la o ținută de drum stabilă. Totodată, micul Alpine A290 promite un comportament manevrabil, având o rază de bracare a roților de 10,2 metri.

Alpine A290 cântărește 1.479 de kilograme, iar distribuirea maselor este de 57% pe puntea din față și 43% la cea din spate. De asemenea, centrul de greutate este jos, inclusiv datorită amplasării bateriei în podea.

Ținuta de drum este mai sportivă decât a noulului Renault 5 electric, din care este derivat Alpine A290. De altfel, așa impune lunga tradiție în motorsport acumulată de marca Alpine. Astăzi Alpine concurează în competiții de elită precum Formula 1 și Campionatul Mondial de Anduranță, fiind o marcă a Grupului Renault.

Drept urmare, Alpine A290 are soluții tehnice rar întâlnite pentru segmentul B, cum ar fi suspensiile multilink la puntea din spate și amortizoare cu elemente hidraulice pentru estomparea șocurilor de la denivelări. Nu lipsesc barele anti ruliu la ambele punți, iar un cadru special creat din aluminiu este montat sub motor pentru a optimiza amplasarea acestuia și a favoriza manevrabilitatea.

Controlul dinamic se datorează și sistemului de frânare Brembo, care are discuri de 320 mm și etriere cu 4 pistonașe la roțile din față și discuri de 288 mm la roțile posterioare.

Pot fi selectare 4 moduri de rulare și trei tipuri de anvelope speciale Michelin

Din ecranul tactil de 10,1 inch amplasat în centrul planșei de bord, șoferul poate comuta între 4 moduri de rulare: Save, Normal, Sport și Personal. În cazul modului de rulare Personal șoferul poate modifica independent calibrajele care dictează nivelul de asistare a direcției, răspunsul accelerației, luminile ambientale și sunetul produs de propulsia electrică. În plus, sistemul electronic pentru controlarea stabilității poate fi dezactivat, pentru o experiență de condus cât mai sportivă.

Și oferta de anvelope include opțiuni diverse, pentru jantele de 19 inch. Michelin a creat trei anvelope cu specificații, design și compoziție special adaptate pentru modelul Alpina A290. Michelin Pilot Sport EV este o anvelopă de vară sport, dedicată mașinilor electrice. Aceasta pune un accent deosebit pe specificații care susțin anduranța, aderența și contribuie la o autonomie cât mai ridicată. Michelin Pilot Sport S5 este anvelopa de vară care dă prioritate performanțelor sportive cât mai înalte, atât pe carosabil uscat, cât și pe timp de ploaie. Iar a treia anvelopă este Michelin Pilot Alpin 5, un model special pentru sezonul de iarnă.

Două variante de motorizare pur electrică pentru Alpine A290

Alpine A290 accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,4 secunde, dacă se alege varianta de propulsie care generează 220 de cai putere electrici (160 kW) și cuplu de 300 Nm. Cei 220 CP sunt propuși pentru variantele de echipare GT Performance și GTS.

Demarajul 0-100 km/h este realizat în 7,4 secunde, dacă se optează pentru alternativa cu 180 CP (130 kW) și 285 Nm. Nivelul de 180 CP este oferit pentru echipările GT și GT Premium. Viteza maximă se plafonează la 170, respectiv 160 km/h.

Alpine A290 promite autonomii electrice de până la 380 km

Toate variantele Alpine A290, cu 180 sau 220 CP, dispun de bateria cu o capacitate de 52 kWh. Având sistem de frânare regenerativă, dar și o pompă de căldură, Alpine A290 este creditat cu autonomii de până la 380 km (estimări în curs de omologare).

Sistemul de navigație Google Maps include un planificator al rutelor conceput pentru mașini electrice. Acesta ia în calcul nivelul de încărcare al bateriei, temperatura bateriei, consumul în timp real. Iar sistemul de propulsie are și o funcție de precondiționare automată a bateriei, în funcție de distanța până la stația de încărcare selectată. Aceste funcții au un rol important în eficientizarea consumului de energie și implicit a autonomiei.

Sistemul de încărcare susține o putere de 100 kW. Așadar, în 30 de minute de alimentare la o stație de tip DC (curent continuu), bateria se încarcă de la 15 la 80% din capacitatea sa în 30 de minute. În 15 minute se acumulează energie suficientă pentru parcurgerea a 150 km.

De la surse de tip AC (curent alternativ) Alpine A290 primește 11 kW. În acest caz, se acumulează într-o oră de încărcare energie pentru parcurgerea a 70 km. Încărcarea de la 10 la 80% durează 3 ore și 20 de minute.
Dar un beneficiu real este faptul că sistemul de încărcare este bidirecțional. Funcția V2L (vehicle-to-load) permite ca la priza lui Alpine A290 să se încarce dispozitive electronice sau aparatură electrică. Totodată, sistemul oferă și funcție V2G (vehicle-to-grid). Deci Alpine A290 poate livra energie către rețeaua caselor.

CLICK AICI pentru a vedea și speficiațiile și prețurile din România pentru Renault 5 E-Tech electric.

În clipul video de mai jos puteți vedea impresiile noastre de la prezentarea statică a modelului Renault 5 E-Tech electric.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account