Cadillac Celestiq este lansat cu 600 CP electrici și preț de la 300.000 de dolari

Cadillac Celestiq preia în producția de serie designul extravagant al conceptului cu același nume dezvăluit în iulie 2022. Celestiq face parte din strategia Cadillac de a deveni producător exclusiv de mașini electrice până în 2030. Însă rolul său nu este să genereze vânzări numeroase, ci să câștige prestigiu. Fiindcă va fi produs doar la comandă, având propulsie pur electrică și preț de circa 300.000 de dolari.

De ce costă Cadillac Celestiq cât un Rolls-Royce?

Celestiq marchează revenirea Cadillac la manufacturarea de automobile exclusiviste, care sunt o parte esențială din istoria sa de 120 de ani. Cândva Cadillac avea motto-ul „Standard of the World” și făcea automobile manual, distinse prin rafinament și design de excepție. Exemple sunt V16 Aerodynamic Coupe (1933) și Eldorado Brougham (1957). Practic Cadillac făcea atunci mașini care rivalizau nu doar manufactura Rolls-Royce, ci și stilul grandios.

Acum, Celestiq este prezentat drept un automobil care va fi construit în mare parte manual. Nu este un model menit să fie produs într-un număr mare. Va fi manufacturat din decembrie 2023, doar la comandă. Și vor fi construite doar câte 6 exemplare simultan. Iar fiecare exemplar Celestiq va fi practic un unicat. Deoarece clienții vor avea la dispoziție opțiuni de personalizare fără precedent. Și vor lucra direct cu specialiștii dealerilor autorizați, dar și cu designerii mărcii Cadillac pentru a transpune în realitate viziunea automobilului stilizat în tocmai preferințelor.
Este o abordare asemănătoare cu aceea tipică Rolls-Royce. Iar asta justifică în mare parte faptul că modelul Celestiq va costa circa 300.000 de dolari, la care se adaugă opțiunile de personalizare.

Așadar, din perspectiva prețului, Cadillac Celestiq este o surpriză deoarece nu este propus drept un rival pentru modele precum BMW i7 sau sedanul EQS din gama Mercedes-EQ. Ci are mai degrabă statut de automobil de colecție adresat segmentului de ultra lux.

Performanțele lui Cadillac Celestiq

Cadillac Celestiq are tracțiune integrală, mulțumită faptului că integrează câte un motor electric la ambele punți. Propulsia generează per ansamblu 600 CP și 868 Nm. Iar aceste resurse îi permit să accelereze de la 0 la 96 km/h în 3,8 secunde.

Bateria lui Celestiq se are o capacitate totală mare, de 111 kWh. Și promite autonomie electrică de 483 km. Iar puterea de încărcare de la stații DC (curent continuu) este de până la 200 kW, ceea ce este absolut necesar pentru o baterie cu o capacitate atât de mare.

Atât puterea și performanțele, cât și autonomia sunt momentan în stadiu de estimare preliminară. Astfel că vom știi cifrele exacte în apropierea lansării comerciale.

Design exterior spectaculos și avangardist

Este interesant faptul că producătorul american nu a ales un format clasic de sedan de lux pentru modelul Celestiq. Mai exact, luneta este plonjată până la capătul portbagajului, într-un stil mai degrabă de notchback sau shooting break. Iar stopurile LED de mari dimensiuni dispuse și pe spoiler și pe montanții C contribuie la realizarea unui look futurist.

Roțile mari cu jante de 23 de inch completează prestanța lui Celestiq. Iar anvelopele sunt produse special de Michelin pentru modelul Celestiq și au în designul pereților laterali elementele grafice din logo-ul Cadillac.
Impresionant este și spectacolul de lumini produs de fiecare dată când șoferul revine la automobil. Coregrafia luminoasă este produsă de cele peste 1.600 de LED-uri ale elementelor luminoase de la exterior. Este vorba de exemplu despre grila frontală iluminată și despre farurile care includ fiecare 1,3 milioane de pixeli. De asemenea, stopurile verticale și farurile indică și nivelul de încărcare al bateriei.

În plus, se remarcă faptul că portierele modelului Cadillac Celestiq nu au clanțe sau mânere. Acestea se deschid complet electric, la apăsarea unui buton.

Habitaclu luxos și digitalizat

Primele aspecte care definesc habitaclul lui Cadillac Celestiq sunt designul minimalist, dar rafinat, și intefața digitală. Mai exact, planșa de bord este străbătută dintr-un capăt în altul de un panou digital de 55 inch. Acesta integrează instrumentarul de bord digital (cu o rezoluție comparabilă cu 8K), ecranul tactil central și ecranul tactil pentru pasagerul din dreapta șoferului. În plus, la nivelul consolei centrale se află încă un ecran tactil (de 11 inch), pentru controlarea unor funcții precum climatizarea.

Pentru pasagerii din spate există un display de 8 inch pentru comenzi generale și câte un ecran de 12,6 inch ancorat de spătarele scaunelor din față.

Habitaclul are 4 fotolii somptuoase, iar senzația de spațiu este amplificată de plafonul complet vitrat. Acest plafon permite selectarea gradului de transparență pe patru zone diferite. Adică șoferul și cei trei pasageri își ajustează după propriul plac opacitatea plafonului.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account