[VIDEO] BMW i7 vs Mercedes EQS: modele noi, rivalitate veche

Ce faci dacă ai toți banii din lume și vrei cea mai bună limuzină electrică din lume? E destul de simplu, pentru că opțiunile sunt, oarecum, limitate. Poți alege noul BMW i7 sau noul Mercedes EQS. Și pentru că banii, în cazul de față, nu sunt o problemă, analizăm modele cu peste 500 de cai-putere. Pe scurt, BMW i7 vs Mercedes EQS se traduce în i7 xDrive60 vs EQS 580 4MATIC. 

În această analiză – BMW i7 vs Mercedes EQS – am luat, așa cum ziceam, versiunile de top, non M sau AMG. Clipul e mai jos, așa că poți să-i dai liniștit un play. Și nu uita, te rog, de clasicele elemente care ne ajută în disputa cu algoritmii YouTube-ului: un like, un comentariu, un share și, eventual, un subscribe. 

Și începem cu prețurile de listă. Noul BMW i7, în versiunea xDrive60, are un preț de listă ce pleacă de la 132.447 de euro, cu TVA inclus. De cealaltă parte, EQS 580 4MATIC pornește de la 148.400 de euro, cu TVA inclus. Pe scurt, EQS e mai scump decât i7 cu aproape 16.000 de euro. Cât și cum influențează această diferență decizia de achiziție, habar n-am. Pentru că n-am fost niciodată pus în situația de a alege între mașini de peste 100.000 de euro.

Mai departe, trecem la motorizări. BMW i7 xDrive60 are o baterie cu o capacitate utilă de 101,7 kWh. Această baterie alimentează două motoare electrice. Unul pentru puntea față, altul pentru puntea spate. Prin urmare, i7 xDrive60 are o putere maximă de 544 CP, cu un cuplu maxim de 745 Nm. Sprintul de la 0 la 100 km/h durează 4,7 secunde, viteza maximă e 240 km/h, iar autonomia maximă variază între 590 și 625 de kilometri. Pe de altă parte, vorbim despre o masă uriașă: mașina cântărește 2.715 kilograme.

EQS 580 4MATIC are o baterie cu o capacitate puțin mai mare: 107,8 kWh. Vorbim despre două motoare, cu o putere maximă combinată de 523 de cai-putere și cuplu maxim de 855 Nm. Și pentru că are “doar” 2.585 de kilograme, EQS-ul este mașina mai rapidă. EQS 580 4MATIC accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,3 secunde, cu o viteză maximă de 210 km/h și o autonomie de maximum 676 de kilometri. 

Dar, realist vorbind, cred că cine se gândește la una dintre aceste două mașini nu ia în calcul doar datele tehnice sau prețul. Tind să cred că e vorba și despre imaginea personală. Iar la acest capitol, din punctul meu de vedere, i7 iese mai mult în evidență. 

Pentru că e genul de mașină care atrage priviri oriunde ai parca-o și oriunde ai merge cu ea. Iar motivul e simplu: designul acestei mașini e unul controversat din toate punctele de vedere. Eu am văzut mașina pe viu, iar materialul e aici, în dreapta sus, precum și în descriere. Nu pot spune, sub nicio formă, că i7 este o mașină urâtă, asta în ciuda păreri deja generale. Este, în schimb, o mașină diferită. Care șochează prin design și impresionează prin proporții. Pentru că este, după toate standardele, o mașină mare, lungă și lată. De exemplu, i7 e mai lung cu 17,5 centimetri, mai lat cu 24 de milimetri și mai înalt cu 32 de milimetri decât EQS. 

EQS este mașina mai “cuminte”. Desenat clar pentru cel mai bun coeficient aerodinamic, EQS este o mașină care se ascunde mai ușor în peisaj. Cu liniile fluide și o caroserie armonios desenată, Mercedes-ul îmi pare mașina pe care o alegi dacă nu vrei să ieși în evidență. Asta nu înseamnă însă că EQS-ul nu arată bine. Este doar o altă filozofie care poate sau avea câștig de cauză în această luptă cu foarte curajosul design al noilor i7 și Seria 7. 

Și totuși, dacă ar trebui să alege una dintre aceste mașini, parcă aș pune interiorul pe primul loc. Și din acest punct de vedere, noul i7 este o mașină absolut spectaculoasă. Calitatea construcției este mai bună decât în orice altă mașină am urcat vreodată și toate detaliile sunt exemplar executate. Iar aici trebuie neapărat să amintesc suprafețele tactile acoperite cu cristale pentru că arată fabulos. Iar în spate… ei bine, aici i7 strălucește cu adevărat. Pe lângă spațiul uriaș, transformarea scaunelor în fotolii, plafonul panoramic luminat, display-urile pentru controlul setărilor și ecranul central care coboară din plafon sunt artificiile care te cuceresc.

EQS are și el atuurile sale. În special dacă iei în calcul acel hyperscreen care acoperă întreg bord cu display-ul superbe. Și este evident că și aici totul, din punct de vedere calitativ, este la superlativ. Dar, parcă în ton cu design-ul exterior, EQS pare ceva mai conservator. Fără îndoială, în spate stai regește, dar sistemul de infotainment oferă două ecrane individuale care nu au, cel puțin la prima vedere, același impact pe care televizorul 8k din i7 îl are. 

Dacă vrei să vezi în detaliu cum arată noul BMW i7, mai jos e părerea mea, după primul contact:

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account