Am testat noul BMW XM pentru a vedea cât de mult se descurcă în rolul de experiment. Și primele impresii sunt… cel puțin puternice.
Noul BMW XM împlinește un dublu rol. Acela de „încununare” a celor 50 de ani ai diviziei BMW M, dar și acela de cobai. De ce? Pentru că este prima oară când BMW M pune sub aceeași „capotă” un motor termic și unul electric, cu scopul principal de a furniza putere maximă. Și vom vedea această rețetă și pe viitoarele modele M, așa cum este viitorul M5. Dar cel mai la-ndemână cred că e un play în fereastra de mai jos pentru a vedea materialul complet. Sau la noi pe canalul de YouTube, unde te poți și abona, dacă nu ai făcut-o deja.
Cu un preț de pornire de 170.000 de euro, BMW XM e departe de a fi un SUV premium convențional. Și e ok, pentru că nimic din ce-ți oferă nu e „normal”. Motorul termic, de 4,4 litri, poate dezvolta 489 de cai-putere. Motorul electric e capabil de 197 de cai-putere. Iar în total, vorbim despre 653 de cai și 800 Nm. Adică suficient de multă putere pentru ca cele 2,8 tone să atingă suta în 4,3 secunde. Dar XM impresionează prin altceva.
Sub caroseria impozantă stă ascunsă multă tehnologie. De la amortizoare deștepte, la direcție integrală și diferențial cu alunecare limitată. Iar rezultatul este un super-SUV, demn de a purta numele XM. Reversul medaliei e o mașină rigidă. Extrem de rigidă. Poate chiar prea rigidă.
Pentru a completa pachetul, XM livrează și unul dintre cele mai bune interioare pe care eu le-am văzut vreodată. Cu piele „tăbăcită” și un plafon superb, alături de materiale absolut impecabile. Adică exact ce trebuie pentru a justifica pe deplin prețul de listă.
Dacă totuși crezi că XM e prea mult, atunci noul BMW X5 M s-ar putea să fie alegerea mai „docilă”:
De asemenea, pe canalul nostru de You Tube puteți vedea și teste noastre cu sedanul electric BMW i5 M60 cDrive, care dezvoltă 601 CP, precum și cu noul sedan de lux BMW Seria 7, în variantă plug-in hybrid: