[VIDEO] Volvo EM90 mixează luxul scandinav cu mobilitatea electrică

Volvo EM90 face parte din strategia companiei suedeze de a deveni din 2030 exclusiv un producător de mașini pur electrice. Noul MPV (Multi-Purpose Vehicle) va fi lansat mai întâi în China, Volvo subliniind că popularitatea acestui format de autoturism a crescut în ultimii ani în mod deosebit în Asia.

Totodată, Volvo ne amintește că EM90 nu este primul MPV din istoria sa. De altfel, în 2023 se împlinesc 7 decenii de la debutul modelului Volvo Duett. Acel model lansat în 1953 s-a bucurat de succes mai ales în regiunea scandinavă, dar și din SUA, clienții fiind în special familiile și deținătorii de diverse afaceri pentru care era important spațiul mare din habitaclul mașinii. Volvo Duett avea un format versatil și spațios înainte de conturarea segmentului denumit MPV. Acum, segmentul MPV-urilor cu propulsie 100% electrică se află într-o perioadă de expansiune. Iar Volvo EM90 propune un nivel premium de rafinament, precum și un caracter practic, mulțumită autonomiei electrice și spațiului din habitaclu.

EM90 este versiunea Volvo a MPV-ului Zeekr 009 produs în China

Trebuie specificat faptul că EM90 este versiunea Volvo a modelului Zeekr 009, un MPV produs de grupul Geely, din care face parte și marca suedeză. Doar că va fi treptat disponibil și în afara pieței de China, fiind proiectat pentru a răspunde segmentului premium de la nivel mondial. Înrudirea cu modelul mărcii din China înseamnă că producerea MPV-ului este mai eficientă. Iar specificațiile, dotările și detaliile de rafinament din CV-ul lui EM90 se înscriu în standardele elevate ale mărcii Volvo.

(Foto: modelul Zeekr 009)

Volvo EM90 promite autonomie de până la 738 km (conform normelor de măsurare din China)

MPV-ul Volvo EM90 beneficiază de o bateria cu o capacitate mare, de 116 kWh. Drept urmare, este creditat cu o autonomie de până la 738 km, conform normelor de măsurare din China. Estimările pe baza normelor CLTC (China Light-Duty Vehicles Test Cycle) sunt în general mai optimiste decât cele folosite și în Europa (ne referim la WLTP – Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Însă și așa autonomia electrică a lui Volvo EM90 se încadrează în rândul celor generoase din industria auto.

La capitolul viteză de încărcare, Volvo precizează că încărcarea bateriei de la 10 la 80% din capacitatea ei are loc în mai puțin de 30 de minute, dacă mașina este cuplată la o stație DC rapidă. Totodată, sistemul de încărcare al lui EM90 este bi-direcțional. Deci poate furniza energie electrică pentru alte mașini electrice și pentru case inteligente.
EM90 are un motor electric care generează 200 kW (272 CP). Aceste resurse îi permit marelui MPV să accelereze de la 0 la 100 km/h în 8,3 secunde.

Ca să avem un reper pentru aceste specificații, putem face o comparație cu principalul său rival din Europa, modelul electric Mercedes-Benz EQV. Acesta dezvoltă 150 kW (204 CP), are baterie de 90 kW și autonomie de până la 355 km (în regim mixt). Iar habitaclul poate fi configurate în versiuni cu 6, 7 sau 8 locuri.

Volvo compară habitaclul lui EM90 cu o sufragerie de lux scandinavă

Interiorul lui EM90 reflectă eleganța modernă și minimalistă, dar foarte rafinată, care definește luxul stilistic și arhitectural din Scandinavia. În habitaclul spațios există 6 fotolii individuale (unu pentru șofer și cinci pentru pasageri). Iar senzația de spațiu este amplificată de cele două segmente mari ale plafonului vitrat.

Volvo a acordat o atenție deosebită confortului. Suspensiile de la fiecare dintre cele patru roați au perne de aer care includ câte două incinte. Însă experiența confortabilă nu se datorează doar suspensiilor sofisticate. MPV-ul EM90 promite o rulare silențioasă. Mai exact, pe lângă izolarea fonică amplă, dispune și de un sistem audio cu tehnologie care atenuează zgomotul de rulare. În plus și anvelopele sunt prevăzute cu soluții care reduc zgomotul de rulare.
Interiorul lui EM90 este foarte bine ferit și de poluare, praf, mirosuri neplăcute și particule poluante. Sistemul său de climatizare include un filtru capabil să rețină cu o eficiență de până la 95% particulele PM 2.5.

Volvo EM90 poate fi un cinematograf mobil sau o sală de conferințe

Toate aceste măsuri de izolare fonică pun și mai bine în evidență claritatea sistemului audio Bowers & Wilkins. Acesta integrează o rețea de 21 de difuzoare, distribuite în habitaclul lui Volvo EM90. Sistemul audio cu o putere de 2.460 W redă senzația de sunet 3D, având difuzoare integrate și în tetierele scaunelor din față. De asemenea, sistemul audio Bowers & Wilkins este doar unul dintre elementele care transformă cabina lui EM90 într-un cinematograf mobil.

Din plafonul lui Volvo EM90 coboară un ecran multifuncțional cu diagonală de 15,6 inch. Astfel, familia se poate uita la un film. Dar același ecran permite găzduirea unei conferințe video de business, folosind o cameră video aflată în interiorul mașinii. Totodată, ecranul din plafon poate fi conectat la smartphone, pentru a reda clipuri de pe acesta. Dar intermediază și accesul la multiple aplicații.

De altfel, sistemul infotainment al lui Volvo EM90 oferă conectivitate 5G și primește actualizări over-the-air. Iar interfața sa digitală cuprinde și un ecran tactil de 15,8 inch amplasat în centrul planșei de bord. Însă nu lipsește o funcție evoluată de recunoaștere a comenzilor vocale.

 

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account