VIDEO: Pick-up-ul electric Ford F 150 Lightning poate susține timp de 3 zile necesarul de curent al unei case

Primul pick-up electric al mărcii Ford va debuta în această primăvară. Iar constructorul american anunță că sistemul său de încărcare bidirecțională îl va transforma într-un generator de curent pe 4 roți. Mai exact, modelul Ford F 150 Lightning în versiunea cu baterie pentru autonomie extinsă va putea să furnizeze către o casă tot necesarul de electricitate pentru o durată de până la 3 zile. În plus, Ford menționează că F 150 Lightning ar putea susține și necesarul de curent chiar și până la 10 zile, dacă acea casă are și panouri fotovoltaice sau dacă se raționalizează resursele bateriei.

Estimările Ford iau în calcul faptul că o casă din SUA consumă în medie 30 kWh în fiecare zi. Iar F-150 Lightning cu autonomie extinsă poate stoca până la 131 kWh și este capabil să livreze către energie casă până la 9,6 kW.
Acest sistem de încărcare bidirecțională sună ca o soluție trăznet mai ales pentru clienții din SUA care stau în zone extraurbane. Ei reprezintă majoritatea potențialilor clienți pentru Ford F 150 Lightning. Iar faptul că pick-up-ul electric poate fi folosit drept generator pică la fix, pentru că în anul 2020 americanii au îndurat cele mai multe pene de curent înregistrate vreodată în SUA. 14 uragane și 11 furtuni majore au reprezent unele dintre cauzele întreruperilor de curent. Administrația informațiilor despre energie a raportat că, în medie, s-au contorizat pene de peste 8 ore pentru clienții rețelei de curent din Statele Unite. Acesta este noul record, de când s-a demarat un noul sistem de monitorizare în 2013. În state precum Louisiana întreruperile de curent au durat chiar și 60 de ore, ceea ce a ridicat media națională.

Ford F 150 Lightning va fi disponibil în două versiuni, ambele cu tracțiune integrală și câte două motoare electrice. Modelul de bază produce 426 CP (318 kW) și promite autonomie EPA de 230 mile (370 km). Iar varianta cu autonomie extinsă dezvoltă 563 CP (420 kW) și poate rula 300 mile (482 km) cu un plin de baterie. Ford prefigurează că marele pick-up electric poate demara de la 0 la 96 km/h în circa 4,5 secunde.

De asemenea, Ford F 150 Lightning este presărat cu 11 prize diverse (în benă, habitaclu și portbagajul de 400 de litri de sub capota din față). De la acestea se poate alimenta simultan aparatură diversă, începând cu un mic blender de fructe și până la rulota pentru camping, bormașini, un fierăstrău electric sau alte utilaje când ești pe șantier. Și desigur, poți alimenta toată casa, fiindcă Ford oferă pentru clienții lui F 150 Lightning atât o stație de încărcare, cât și un sistem care permite transferul bidirecțional de electricitate între mașină și locuință. Sistemul care permite ca locuința să primească electricitate de la vehicul a fost dezvoltat împreună cu Sunrun, liderul companiilor specializate în panouri fotovoltaice și energie solară din SUA. De altfel, Sunrun este compania preferată de Ford pentru a se ocupa și de montarea sistemului de alimentare inteligent. Și, nu în ultimul rând, Sunrun montează și panouri fotovoltaice la domiciliul posesorilor de Ford F 150 Lightning, astfel că o bună parte din necesarul de electricitate al casei și mașinii poate și produs cu energie solară.

Automobilele din seria Ford F sunt cele mai bine vândute truck-uri americane din ultimii 45 de ani, precum și unele dintre cele mai bine vândute automobile din toate timpurile, cu peste 40 de milioane de exemplare comercializate. Iar Lightning este prima versiune pur electrică a popularului pick-up și promite să continue succesul seriei F, datorită soluțiilor sale gândite pentru utilitate în era electrificării.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account