[VIDEO] Test Škoda Kodiaq iV: consum REAL de 2,3 l/100 km!

Am testat noua Škoda Kodiaq iV într-un context puțin diferit, cel al competiției L‘Etape România by Tour de France. De ce? Pentru că aceasta a fost mașina oficială a cursei.

Deși noua Škoda Kodiaq iV a avut rolul de mașină oficială pe tot parcursul competiției, asta nu ne-a oprit din a o testa cum se cuvine. Prin urmare, ne-a ieșit testul de mai jos. Lung, complet, cu date reale de consum. Și la doar un play distanță. Fie în fereastra de mai jos, fie pe canalul nostru de YouTube, acolo unde te poți și abona.

Škoda Kodiaq iV: cât costă?

Pe scurt, cred că versiunea plug-in hybrid este unul dintre cele mai mature produse din întreaga industrie auto. Ai autonomie electrică excelentă, dar ai și un motor pe benzină pentru când ai drumuri lungi de făcut. Ai spațiu fabulos în interior, cu peste 700 de litri pentru bagaje în portbagaj și mai primești o experiență de condus relaxantă, lejeră, într-un mediu unde ești înconjurat de materiale plăcute și tehnologie de ultimă generație. Tot pachetul fiind disponibil pentru un preț de 43.673 de euro, cu TVA inclus, în versiunea de echipare Selection.

Sigur, mașina din test are câteva opționale cum ar fi vopseaua metalizată Bronx Gold de 610 euro. Jantele Mazeno pe 18 inch costă 710 euro, pachetul pentru tapițierie și detalii de interior costă 1.510 euro. Farurile cu tehnologie LED Matrix Beam și funcție de cornering, precum și stopurile spate full LED sunt într-un pachet de 1.360 de euro. Și mai adaugi 420 de euro pentru geamurile față cu protecție acustică suplimentară și cam aia e. Ce vreau să spun e că pentru mai puțin de 50.000 de euro poți avea acest Kodiaq iV cu tot ce îți trebuie pe el și, astfel, ai avea probabil cel mai competitiv pachet pentru un SUV mare, practic, spațios, extrem de eficient și care nu prea face compromisuri.

Škoda Kodiaq iV: ce are sub capotă?

Pe scurt, noul Kodiaq iV e pus în mișcare de o combinație de motoare. Primul dintre ele este unul pe benzină, de 1,5 litri, supraalimentat, care dezvoltă 150 de cai-putere și 250 Nm. O baterie de 25,7 kWh este montată sub banchetă, iar aceasta alimentează un motor electric de 85 kW. Livrarea puterii către roțile față se face prin intermediul transmisii automate cu dublu ambreiaj și 6 trepte, iar puterea maximă combinată a întregului ansamblu este de 204 cai-putere. Până aici, ai putea spune că n-avem de-a face cu nimic spectaculos și că tehnologia plug-in hybrid nu mai e vreo inovație.

 

Ei bine, deși are doar 204 cai-putere, această mașină accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,4 secunde și are o viteză maximă de 210 km/h. Iar aici e absolut clar că transmisia contează enorm. Eu am preluat mașina cu bateria la 80% și am parcurs cam 200 de kilometri în regim mixt până bateria a ajuns la 0%. Iar consumul mediu de benzină a fost de 2,3 l/100 km, cu un consum de energie de puțin peste 10 kWh/100 km. Ce înseamnă asta în cost efectiv? Păi, matematic vorbind, pe lângă prețul carburantului mai adaugi un preț maximal de 2,5 lei per kW și îți iese un cost de cam 40 de lei la fiecare 100 km, adică echivalentul unui consum de 5 l/100 km. Dar, asta se întâmplă în cel mai nefavorabil caz, cel în care încarci de la stații rapide, nu acasă sau la birou.

Škoda Kodiaq iV: electrificare & încărcare

Autonomia electrică estimată oficial de Škoda este de cam 120 de kilometri. Eu n-am încărcat bateria până la 100% niciodată, dar poți să-ți spun că aveam 100 de kilometri cu 80% baterie. Ceea ce mi se pare fantastic. Când vine vorba despre încărcare, noul Kodiaq iV primește până la 50 kW. Adică ai nevoie de numai 25 de minute pentru a încărca bateria de la 10 la 80%. În curent alternativ poți încărca cu un maxim de 11 kW, deci ai avea nevoie de vreo două ore și jumătate.

 

Așadar, ai un SUV care merge peste 100 de kilometri strict electric, dar care mai are și un rezervor de 45 de litri pe care să-l umpli cu benzină pentru drumurile lungi. Adică e mixul perfect pentru mașină excelentă în mediu urban și sub-urban. Dar care e la fel de bună și eficientă și pe drumul spre Grecia. Și tocmai de asta, Kodiaq iV a fost mașina oficială a celui mai mare și important eveniment de ciclism din București. Pentru că, efectiv, a putut merge lejer cei 85 de kilometri, fără să arunce noxe în plămânii sportivilor. Pentru că, în definitv, asta ne și interesează: să scoatem noxele din orașe!

Škoda Kodiaq iV: cum e în interior?

Interiorul noului Kodiaq e perfect construit, cu atenție la detalii și cu o combinație de materiale și culori foarte calde și primitoare. Efectiv, combinația de aici, cu aceste cusături galbene pe gri-ul Alcantara arată foarte bine. Iar materialele sunt bune, moi și plăcute. La nivel de spațiu, pe banchetă e mult și bine, iar portbagajul are 745 de litri de volum. Adică e uriaș!

Ecranul central de 13 are un meniu bine structurat, simplu și ușor de înțeles și folosit. Mai ales că interfața poate fi configurată pentru acces rapid la cele mai des utilizate funcții. Instrumentarul de bord digital este și el configurabil, astfel că interacțiunea cu mașina e intuitivă. Climatizarea are comenzi fizice care îndeplinesc mai mult funcții. Ai inclusiv un buton central care selectează modurile de condus, reglează intensitatea fluxului de aer și care devine și buton pentru volum. Iar la capitolul practic îți sugerez să urmărești clipurile scurte de pe canalul nostru de YouTube pentru că am punctat cam tot ce îți oferă nou Kodiaq. Dar, pe scurt, nu duci lipsă de nimic.

Škoda Kodiaq iV: concluzie

În final, noul Kodiaq iV este, pentru mine, cea mai completă și polivalentă mașină disponibilă acum pe piață. Sistemul de propulsie este de-a dreptul impresionant, eficiența în consum este greu de crezut și cu datele în față, iar întreaga experiență este una de model premium. Mai ales când ai geamuri cu protecție acustică suplimentară, mai ales când ai această tapițerie și aceste materiale. Iar atunci când iei în calcul și prețul mașinii, Kodiaq iV devine foarte greu de ignorat. Pentru că, efectiv, nu-i lipsește nimic!

Dacă încă nu te convinge electrificarea, mai jos e testul cu noul Kodiaq, dar în versiune clasică. Adică 2.0 TDI, cu tot cu tracțiune integrală:

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account