[VIDEO] O flotă de BMW iX5 Hydrogen este lansată pentru teste demonstrative

BMW iX5 Hydrogen, SUV-ul cu propulsie electrică alimentat cu hidrogen, va fi mai întâi disponibil pentru teste demonstrative disponibile pentru presă și grupuri de clienți vizate de constructorul bavarez.

O primă flotă de aproape 100 de exemplare BMW iX5 Hydrogen va fi lansată la nivel internațional. SUV-ul a fost prezentat sub formă de concept în 2019, la salonul auto din Frankfurt (IAA). Apoi, iX5 Hydrogen a fost mașină de transport pentru presa și publicul care a participat la ediția din 2021 a evenimentului IAA dedicat mobilității. În 2022, BMW ne-a prezentat imagini și din cadrul testelor de iarnă realizate cu iX5 Hydrogen în condițiile de ger de lângă Cercul Arctic.

Acum, după 4 ani de dezvoltare, BMW va permite potențialilor clienți să testeze performanțele și eficiența sistemului de propulsie alimentată cu hidrogen. Acest sistem de propulsie este dezvoltat și construit în centrul BMW Group din Munich, proiectat special pentru producerea acestui tip de propulsie. Iar celulele de hidrogen provin de la Toyota Motor Corporation. Cele două companii colaborează pentru dezvoltarea pilelor de combustie cu hidrogen încă din 2013.

În clipul de mai jos BMW ne prezintă modelul iX5 Hydrogen:

Cum funcționează propulsia lui BMW iX5 Hydrogen?

O reacție chimică are loc în interiorul pilele de combustie, între hidrogenul aflat în stare gazoasă din rezervoarele speciale și oxigenul din aer. Eficiența sistemului depinde de livrarea constantă și bine dozată a celor două elemente în membranele pilelor de combustie.

Hidrogenul este stocat în două rezervoare speciale, la o presiune de 700 bar. Împreună, rezervoarele făcute din plastic ranforsat cu fibră de carbon conțin aproape 6 kilograme de hidrogen în stare gazoasă.

Energia produsă de reacția chimică din celulele cu hidrogen este cea care încarcă bateria litiu-ion a propulsie. Fiindcă iX5 Hydrogen este propulsat de un motor electric din a cincea generație BMW eDrive. Unitatea de propulsie electrică este amplasată la roțile din spate și include motorul electric, transmisia și componentele pentru controlul electronic.

Performanțele lui BMW iX5 Hydrogen

Bateria litiu-ion a modelului BMW iX5 Hydrogen livrează o putere maximă de 170 kW (231 CP). Iar puterea continuă a sistemului cu pile de combustie este de 125 kW (170 CP).

Însă, per ansamblu, sistemul de propulsie al lui iX5 Hydrogen produce 401 CP (295 kW). Cu aceste resurse SUV-ul accelerează de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 6 secunde. Iar viteza sa de top depășește 180 km/h.

Alimentarea are loc în 3-4 minute, iar autonomia este de 504 km

Consumul declarat de BMW este de 1,19 kg/100 km. Cele 6 kilograme de hidrogen îi oferă SUV-ului de talie mare o autonomie electrică de 504 km (WLTP).

Dar poate cel mai atractiv avantaj este faptul că sunt necesare doar 3-4 minute pentru a fi umplute rezervoarele de hidrogen. Astfel, iX5 Hydrogen oferă beneficiile propulsiei electrice, dar fără inconvenientul timpilor îndelungați în care mașina ar trebui să stea conectată cu un cablu de stațiile de încărcare.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account