BMW iX5 Hydrogen: ultimele teste înainte de producția de serie

BMW iX5 Hydrogen nu se alimentează la priză, dar tot pe electricitate se bazează. Recent, inginerii bavarezi pare că s-au distrat undeva prin nordul Suediei, testând mașina.

BMW iX5 Hydrogen se află acum în faza finală a testelor, înainte de începerea „programului pilot” pentru producția de serie. Totuși, trebuie punctat faptul că mașina va fi produsă într-o serie limitată și că va face parte dintr-un program de testare. Alături de producția X5-ului pe hidrogen, BMW lucrează intens și la extinderea rețelei de alimentare cu hidrogen. Asta deși în Germania sunt disponibile peste 100 de astfel de stații. Franța are și ea puțin sub 40 de stații. Dar planul pe termen lung este ca numărul stațiilor să crească în următorii ani.

BMW iX5 Hydrogen

Revenind la iX5-ul pe hidrogen, mie-mi pare că oamenii de la BMW s-au cam distrat testând mașina. Sau cel puțin așa reiese din poze. Pe de altă parte, cu o putere maximă de 374 de cai-putere și cu un centru de testare aproape de Cercul Arctic, e greu să nu te distrezi. Hidrogenul este stocat la o presiune de 700 bar, în două rezervoare fabricate din plastic ranforsat din fibră de carbon. „Carburantul” este transformat în electricitate, iar energia obținută este furnizată mai departe către un motor electric. Surplusul de energie este stocat într-o baterie și singurele „noxe” de eșapament sunt picături de apă.

BMW iX5 Hydrogen

Teoretic, hidrogenul este considerat de mulți ca alternativă pentru lumea mașinilor electrice. Avantajele sunt evidente și țin, în mare parte, de faptul că nu există timpi lungi de încărcare. Dar și de faptul că vorbim despre zero emisii poluante, alături de un cost de exploatare similar cu cel oferit de un motor diesel cu putere similară. Și dacă se reușește stocarea în siguranță a hidrogenului, atunci nu există motive care să împiedice dezvoltarea rețelei de alimentare. Pe de altă parte, încă nu știm exact care vor fi costurile de achiziție pentru un BMW iX5 Hydrogen, dar probabil vor fi similare cu cele ale unui BMW iX.

BMW iX5 Hydrogen

Până își face apariția mașina în showroom-uri, eu zic că Skoda ENYAQ 80 rămâne mașina ideală pentru cei care vor o electrică pregătită să le facă pe toate:

Tot pe canalul nostru de YouTube găsești un test cu o mașină „apusă”: BMW X6 M50d

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account