[VIDEO] Conceptul BMW Vision Neue Klasse: Reinventarea designului BMW

Conceptul BMW Vision Neue Klasse a fost dezvăluit la Salonul Auto Internaţional IAA Mobility 2023, găzduit în München. Și prefigurează designul și tehnologiile viitoarelor modele bavareze.

Conceptul BMW Vision Neue Klasse oferă cele mai clare detalii (de până acum) despre schimbarea estetică pe care o vor aduce modelele din generația de automobile Neue Klasse a mărcii bavareze. De asemenea, dezvăluie un nou sistem de afișare a informațiilor pe parbriz și promite o evoluție substanțială a autonomiilor pentru modelele pur electrice.

Ce înseamnă Neue Klasse?

Nu e prima oară când BMW utilizează denumirea Neue Klasse. Aceasta a fost mai întâi folosită pentru modelele produse între 1962 și 1972. Acele modele au recâștigat succesul comercial și notorietatea pentru marca BMW. Acum BMW este cea mai bine vândută marcă automobilistică premium. Deci rolul Neue Klasse este de continuare a succesului în era propulsiilor electrice.

Modelele Neue Klasse vor fi construite pe o platformă tehnică proiectată pentru a 6-a generație de propulsii pur electrice. Pe această platformă tehnică vor fi dezvoltate modele cu formate diverse. De exemplu, vor fi automobile înscrise în segmentele Seriei 3 și X3.

Compania bavareză a confirmat deja că producția primului model BMW din generația Neue Klasse va demara în 2025 la uzina din Debrecen, Ungaria. Din 2026 modelele Neue Klasse vor fi construite și în uzina din Munich, Germania. Tot din 2026, anul când se marchează aniversarea a 20 de ani de activitate BMW Brilliance, se va porni și producția modelelor Neue Klasse în uzina din Shenyang, China. În a doua parte a deceniului BMW va asambla modele Neue Klasse și în fabricile din San Luis Potosi, Mexic și Spartanburg, SUA.

Conceptul BMW Vision Neue Klasse interpretează într-un stil modern detalii de design clasice pentru marca bavareză

Conceptul Vision Neue Klasse practic prefigurează omologul electric al lui BMW Seria 3. Și putem remarca faptul că partea sa frontală interpretează într-un stil modern legendarul „bot de rechin” înclinat în faţă, care a definit modele BMW în special anii 1960, 1970 și 1980. Iar grila frontală dublă nu este deschisă. Ci este înlocuită de două panouri, care se extind pe lățimea părții frontale și integrează luminile „Angel Eyes” reinterpretate sub forma unor LED-uri oblice.

Aș mai nota faptul că acest format de grilă orizontală de mari dimensiuni aduce un pic aminte și de legendarul roadster BMW 507. De asemenea, am putea remarca și o asemănare cu modelele BMW care integrau farurile într-o masca neagră, dispusă pe orizontală. Exempla în acest sens ar fi prima generație BMW Seria 3, dar și succesorul E30, sau primele generații ale Seriilor 5, 6 și 7 (din anii 1980).

Conceptul BMW Vision Neue Klasse integrează head-up display-ul extins pe lățimea parbrizului

Radicală este și schimbarea adusă de interfața digitală a postului de conducere. Modelele Neue Klasse din 2025 vor fi primele cu un head-up display extins în partea inferioară a parbrizului, pe toată lățimea acestuia. Un head-up display de asemenea dimensiuni va reprezenta o premieră în rândul autoturismelor produse în serie.

Acest head-up display vine odată cu o nouă generație a sistemului infotainment iDrive. După cum vedem și în cazul conceptului BMW Vision Neue Klasse, se renunță la butonul rotativ pentru iDrive. Și BMW consideră că viitorul postului de conducere nu înseamnă aglomerarea bordului cu ecrane numeroase. Constructorul bavarez este de părere că multitudinea de ecrane distrage atenția șoferului. Din acest motiv a creat conceptul de afișaj BMW Panoramic Vision. Adică BMW a urmat principiul „privirea pe drum, mâinile pe volan”. Asta înseamnă că head-up display-ul extins pe lățimea parbrizului permite șoferului să fie mereu atent la șosea, fiindcă toate informațiile sunt afișate în câmpul său vizual.

Șoferul și pasagerii pot alege ce informații sunt afișate în partea de jos a parbrizului. Iar pe lângă BMW Panoramic Vision este păstrat și un head-up display cu afișaj 3D care proiectează pe parbriz o diversitate de informații, exact în în raza vizuală a șoferului, așa cum vedem în cazul sistemelor head-up display existente deja.
Totodată, vedem că în cazul lui BMW Vision Neue Klasse există și un ecran tactil montat în centrul planșei de bord. Informațiile de pe acesta pot fi mutate pe afișajul BMW Panoramic Vision printr-un simplă mișcare cu degetele, ca un swipe făcut pe ecranul unui smartphone.

Modelele BMW Neue Klasse vor avea baterii care promit autonomii crescute cu 30%

Așteptări mari sunt și la capitolul autonomie electrică. BMW a anunțat că modelele Neue Klasse vor folosi o nouă generație de baterii cilindrice. Acestea vor crește cu până la 30% a autonomia electrică. Greutatea bateriilor va fi redusă cu 20%, în timp ce densitatea de energie va fi crescută cu 20%. Iar viteza de încărcare a bateriilor va fi îmbunătățită cu 30%. În plus, costul de producție al bateriilor va fi mai mic cu 50%. Nu în ultimul rând, emisiile de CO2 din procesul de producere a bateriilor va fi scăzut cu până la 60%.

În clipul video de mai jos puteți vedea impresiile noastre de la prima întâlnire cu BMW i Vision Dee, conceptul care ne-a oferit primele indicii despre generația de modele Neue Klasse.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account