[VIDEO] Audi A6 e-tron Sportback și Avant oferă autonomii electrice de 756 km

Audi A6 e-tron este primul model Audi pur electric disponibil în variantele Sportback și Avant. Și, la fel ca SUV-ul Audi Q6 e-tron, modelele A6 e-tron sunt construite pe noua platformă tehnică PPE (Premium Platform Electric), care este dedicată mașinilor electrice. În cele ce urmează detaliem argumentele tehnologice de care Audi A6 e-tron dispune pentru a rivaliza modele premium precum BMW i5 și Mercedes-Benz EQE.

Debut cu două variante de motorizări pur electrice

Audi A6 Sportback e-tron și A6 Avant e-tron dezvoltă 270 kW (367 CP) în varianta numită performance. Acestea accelerează de la 0 la 100 km/h în 5,4 secunde. Iar viteza sa maximă este de 210 km/h. Însă un nivel și mai înalt de performanță este oferit de variantele Audi S6 e-tron. Acestea generează 370 kW (503 CP) în mod de rulare standard, însă livrează până la 405 kW (550 CP) când este activat modul launch control. Drept urmare, Audi S6 Sportback e-tron și S6 Avant e-tron gonesc de la 0 la 100 km/h în doar 3,9 secunde. Și au viteza maximă plafonată la 240 km/h.
La startul comercializării modele A6 e-tron performance vor avea tracțiune la puntea din spate. Iar alternativele S6 e-tron vor dispune de tracțiune integrală quattro. Însă Audi menționează că, în funcție de piață, vor urma și alte modele cu tracțiune spate sau tracțiune integrală quattro.

Prețurile noilor modele Audi A6 e-tron

Pentru moment nu este confirmată data de lansare a modelelor Audi A6 e-tron în România. Dar Audi a menționat informații despre lansarea în Germania. Astfel știm că noile modele A6 electrice vor putea fi comandate din septembrie 2024, în variante Sportback și Avant. Prețurile pentru Audi A6 Sportback e-tron performance încep de la 75.600 euro. Iar modelul Audi S6 Sportback e-tron va costa de la 99.500 euro. De asemenea, va fi lansată și o variantă A6 e-tron cu preț mai mic, care va avea baterie de capacitate redusă față de cea a modelelor de la momentul lansării.

Modelele Audi A6 e-tron pot ajunge la autonomii electrice de peste 750 km

Audi A6 e-tron beneficiază de o baterie litiu-ion cu o capacitate brută totală de 100 kWh (net 94,9 kWh). Această baterie de generație nouă este compusă din 12 module și 180 de celule prismatice. Și permite înregistrarea unor autonomii care ajung la 756 kilometri în cazul modelului A6 Sportback e-tron performance. Versiunea Avant a acestui model cu 270 kW poate parcurge peste 720 kilometri cu un plin al bateriei litiu-ion.
Dacă se aleg variantele Audi S6 Sportback e-tron sau S6 Avant e-tron, autonomii pot depăși 670, respectiv 640 km (WLTP).

Sistem de încărcare rapid, cu putere de 270 kW

Modelele Audi A6 e-tron beneficiază de un sistem avansat de frânare regenerativă adaptivă. Acesta încarcă bateria în timpul decelerărilor și frânărilor și intervine și automat, adaptându-se la condițiile din trafic cu ajutorul sistemelor de asistare a condusului.

De asemenea, modelele Audi A6 e-tron au și un sistem de încărcare versatil și rapid. Se pot alimenta inlusiv de la surse de electricitate casnice, puterea de încărcare maximă fiind în acest caz de 11 kW (AC). De asemenea, de la surse de tip AC (curent alternativ) alimentarea se face la puterea maximă de 22 kW.

Însă marele avantaj al modelelor Audi A6 e-tron, fie ele Sportback sau Avant, este că integrează un sistem electric de 800 de volți. Drept urmare, pot susține puteri de încărcare ridicate, de până la 270 kW, când sunt conectate la stații DC (curent direct). Mai exact, Audi A6 e-tron acumulează în 10 minute energie echivalentă pentru parcurgerea a 310 km, când alimentarea se face la o stație de încărcare de înaltă performanță HPC. Iar în aproximativ 21 de minute nivelul de încărcare al bateriei ajunge de la 10% la 80%.

Puterea de încărcare maximă de 270 kW este un atu de care modelele Audi A6 e-tron dispun standard. Mai mult de atât, bateria are și un sistem bank-charging. Adică bateria de 800 V este împărțită în două module de câte 400 V. Cele două segmente ale bateriei pot fi încărcate în paralel cu putere de până la 135 kW. Așadar, Audi A6 e-tron se alimentează eficient și de la stațiile de 400 V și de la cele cu 800 V.

Audi A6 e-tron este cel mai aerodinamic model de serie din istoria constructorului german

Audi A6 e-tron este a doua gamă de modele construite pe baza platformei PPE, după SUV-ul Q6 e-tron. Totodată, A6 e-tron este și cel mai aerodinamic model de serie produs până acum de Audi. Modelul Sportback are un coeficient de frecare cu aerul de numai 0,21 (Cw). Drept urmare este și cel mai aerodinamic vehicul din întregul Grup VW. La rândul său, modelul Avant este foarte aerodinamic, având un coeficient Cw de 0,24. Camerele video compacte care înlocuiesc opțional oglinzile retrovizoare clasice contribuie la reducerea rezistenței aerodinamice.

O nouă interfață digitală, cu ecran și pentru pasagerul din față

A6 e-tron se alătură listei de noi modele Audi care integrează trei ecrane în planșa de bord. Este o interfață digitală configurată la fel ca în cazul noului SUV Audi Q6 e-tron și al noilor modele Audi A5 sedan și Avant. Așadar, un panou curbat și dispus orizontal integrează două ecrane. Este vorba despre display-ul de 11,9 inch al instrumentarului de bord (virtual cockpit), alături de care se află ecranul tactil de 14,5 inch.

Apoi, un ecran tactil separat este amplasat în planșa de bord, pentru pasagerul de lângă șofer din față. Acesta are diagonală de 10,9 inch. Iar în modul Active Privacy permite pasagerului din față să vadă filme sau seriale, fără a distrage atenția șoferului.

Totodată, Audi A6 e-tron are și o nouă generație de head-up display, care funcții de afișare cu realitate augmentată. Sistemul proiectează pe parbriz o varietate de informații precum viteza, indicatoarele de circulație, avertizări de la sistemele de asistare a condusului și indicații dinamice pentru navigație.

Însă lista de afișaje digitale nu se încheie aici. Fiindcă modelele Audi A6 e-tron pot fi echipate opțional cu un set de camere video în locul oglinzilor retrovizoare clasice. Astfel, există câte un ecran încorporat în portierele din față, la extremitățile planșei de bord. Acestea afișează imaginile captate de camerele video exterioare.

Audi A6 e-tron are sistem de recunoaștere a comenzilor vocale cu ChatGPT

Noul sistem de infotainment utilizează sistemul de operare Android Automotive OS, ceea ce susține funcții avansate pentru conectivitate. Pe lângă constantele actualizări over-the-air, sistemul oferă acces la internet și implicit la magazinul online Audi Application Store. Clienții pot descărca din acest magazin online o varietate vastă de aplicații, cum ar fi YouTube, jocuri, aplicații pentru știri sau aplicații care facilitează încărcarea mașinilor electrice și găsirea locurilor de parcare.

O evoluție majoră se remarcă și la capitolul sistemului de recunoaștere a comenzilor vocale. Acum, asistentul vocal integrează și ChatGPT (furnizat prin intermediul serviciului Microsoft Azure OpenAI). Audi precizează că pentru a asigura confidențialitatea datelor, toate întrebările și răspunsurile vor fi șterse după procesarea de către ChatGPT. În plus, ChatGPT nu accesează niciodată datele autovehiculului.

Dotările de confort, precum plafonul panoramic cu funcție de opacizare, amplifică ambianța premium

Ambianța premium din habitaclul modelelor Audi A6 e-tron nu se rezumă la materialele rafinate, care acum sunt într-un procentaj mare reciclate. Atmosfera destinsă este completată nu doar de luminile ambientale, ci și de plafonul panoramic vitrat, care include funcții de opacizare. Acest plafon opțional folosește tehnologia PDLC (cristale lichide dispersate cu polimer), astfel că sticla transparentă se poate opaciza. Iar această opacizare poate fi activată pe toată suprafața plafonului, dar și pe segmentele selectate de șofer sau pasageri. Cele patru setări preconfigurate pentru opacizare se acționează de la un buton.

Și sistemul de climatizare oferă multiple opțiuni de reglare. Sistemul opțional de aer condiționat automat are reglaje pe 4 zone și poate fi completat de pachetul pentru calitatea aerului cu odorizare și ionizare.

Standardele elevate definesc și sistemul de sunet Bang & Olufsen Premium, cu putere de 830 de wați. Acesta are 20 de difuzoare, dintre care patru sunt integrate în tetierele scaunelor din față. Rezultatul este că difuzoarele din tetiere creează zone de sunet surround separate pentru șofer și pasagerul din față. Astfel, șoferul poate auzi instrucțiuni personale de navigație și apeluri telefonice individuale. De asemenea, difuzoarele suplimentare din montantul A și difuzoarele pentru tonalități medii creează un efect de sunet 3D.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account