[VIDEO] Test drive: Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC – Pregătește-te să fii uimit!

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC dă un răspuns clar pentru scepticii care încă nu sunt convinși de propulsiile electrice. Dacă AMG ar fi făcut mașini electrice dintotdeauna, așa le-ar fi făcut. Cu jante mari, cu un volan superb, cu scaune profilate și sunet artificial. Și cu vreo 858 Nm, cât să justifice din plin prezența logo-urilor specifice. Noul EQE din gama Mercedes-EQ e o prezență spectaculoasă, dar merită cei peste 100.000 de euro?

Text: Andrei Barbu Foto: Bogdan Paraschiv

Pe numele său complet Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC, mașina îți pune la dispoziție suficientă putere încât să cam uiți de V8-uri bi-turbo. Mai exact, e vorba despre 476 de cai putere. Și cuplu cât să uiți de un V12 supra-alimentat. Adică fix 858 de Nm. Ceea ce, după toate standardele de putere și cuplu, înseamnă enorm.

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC oferă performanțe tipice AMG

Cele două motoare electrice primesc energie de la o baterie mare, cu o capacitate utilă de 90 kWh. Fiind vorba despre atât de multă putere și atât de mult cuplu, acest AMG are un sistem de management al tracțiunii capabil de 10.000 de calcule pe minut. Și după ce trage linie alege modul optim în care să trimită puterea pentru cel mai bun nivel de aderență posibil. Și, ca prin magie pură, acest sedan din viitor cu ale sale 2,5 tone de metal și alte materiale bine alese accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,2 secunde. Și uite așa, cu demonstrații de forță brută – vorbim totuși despre 850 Nm – înțelegi de ce lumea vede propulsia electrică drept alternativă pentru viitor.

Rafinamentul ținutei de drum este datorat suspensiilor și tracțiunii integrale

Acum să nu crezi că EQE-ul este o mașină de linie dreaptă. Pentru că ai fi departe de adevăr. Suspensia pneumatică se interpune între roți și caroserie și se luptă cu masa mașinii, cu gropile, cu denivelările și cu mișcările de ruliu. Și, din fericire, acestea sunt bătălii pe care AIRMATIC-ul le câștigă de fiecare dată. Iar atunci când distribuția cuplului, prin sistemul 4MATIC, e analizată de 160 de ori pe secundă, poți să fii sigur că împărțirea variabilă a cuplului livrează puterea acolo unde trebuie și acolo unde e nevoie de ea.

Sunetul e creat artificial, dar plăcerea condusului e reală

Și mai e ceva ce EQE 43 face foarte bine: se pliază pe cerințele tale. Volanul superb ascunde două butoane prin care poți seta diferiți parametri ai mașinii. De la modul în care puterea e livrată, sau nivelul de intervenție al controlului tracțiunii, și până la sunetul care-ți este transmis artificial, prin boxe. Știu că sună mai degrabă ca o găselniță de marketing, dar crede-mă că nimic din experiența acestei mașini nu e lăsat la întâmplare. Și nici nu vei găsi sisteme sau opțiuni care să existe doar de dragul de a fi.

Liniștea înseamnă confort

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că această mașină trebuie să ofere un spectru de experiențe. Iar atunci când vrei confort, crede-mă că îl ai din plin. Și totul se întâmplă datorită unui interior minunat, dar și mulțumită modului în care EQE te ține departe de zgomotele de afară. Bateria e împachetată ca un sandwhich uriaș în materiale fono-absorbante. N-ai niciun zgomot de rulare, iar vântul se aude doar dacă mergi cu geamul deschis. De asemenea, direcția integrală virează și roțile spate până la 3,6 grade, în sens opus sau similar cu roțile față, în funcție de viteză.

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC este dovadă convingătoare că divizia din Affalterbach face o tranziție de succes către era electrificată

Până la urmă, EQE 43 e o demonstrație de forță din partea Mercedes-AMG și asta se reflectă inclusiv în cazul prețului. Pentru că e vorba despre 108.030 de euro, cu TVA inclus. Și nu, nu sunt deloc bani care să-ți prisosească. Dar în acest caz, EQE este o mașină spectaculoasă, care se conduce superb și demonstrează că eficiența energetică și puterea uriașă pot face echipă bună când nimeni nu e dispus la compromisuri.

Puteți construi modelul EQE preferat accesând configuratorul virtual din site-ul mercedes-benz.ro, unde sunt expuse toate propulsiile, dotările și prețurile pentru România.

În clipurile video de mai jos puteți vedea testul nostru video cu Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC, dar și cu SUV-urile electrice EQA, EQB și EQC din gama Mercedes-EQ.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account