Ford E-Tourneo Courier cu propulsie pur electrică va fi disponibil pentru comenzi spre finalul lui 2024. Însă variantele Ford Tourneo Courier cu motorizări EcoBoost pe benzină vor putea fi comandate încă din vara anului 2023, livrările urmând să demareze tot în cursul acestui an.
Producția are loc în fabrica Ford Otosan din Craiova
Atât modelul electric E-Tourneo Courier, cât și varianta sa cu motor termic vor fi construite în fabrica Ford Otosan din Craiova, România. Noul Tourneo Courier cu motor turbo pe benzină EcoBoost de 125 CP și o cilindree de 1,0 litri intră în producție în 2023. Iar modelul electric Ford E-Tourneo Courier va fi construit începând din a doua jumătate a anului 2024. Tot fabrica din Craiova este produs și crossover-ul Puma. Acesta este cel mai bine vândut autoturism din gama Ford disponbilă în Europa. Și, la fel ca modelul Tourneo Courier, Puma va fi oferit din 2024 și cu propulsie 100% electrică. Drept urmare, fabrica din Craiova va deveni un centru important pentru producerea mașinilor electrice.
Ford anunță că E-Tourneo Courier este doar unul dintre cele zece vehicule complet electrice pe care le va lansa în Europa până în 2024. Noua gamă de modele cu propulsii electrice îi va permite lui Ford să-și atingă scopul de a comercializa în Europa doar automobile cu zero emisii de CO2, până în 2035. În acest scop, compania investește 50 de miliarde de dolari la nivel global până în 2026 pentru a atinge obiectivul de a produce peste 2 milioane de vehicule electrice până la sfârșitul acelui an.
Ford E-Tourneo Courier oferă un habitaclu spațios și versatil
Ford E-Tourneo Courier este un MPV care împrumută din stilul unui SUV. De altfel, nu-i așa că, aduce aminte de look-ul noului Land Rover Defender? Ni se pare că seamănă mai ales versiunea vopsită în culoare kaki și asortată cu plafonul vopsit în alb. Iar asta se datorează și formelor robuste. Poate e doar impresia noastră și suntem curioși să ne scrieți în comentarii cum vi se pare și vouă. Cert este că nouă nu ne displace această mică asemănare.
Caroseria lui Ford E-Tourneo Courier este foarte încăpătoare, având plafonul înalt, spațiu pentru 5 adulți și un portbagaj cu volum generos. Bancheta din spate adaugă versatilitate fiind fracționabilă în raport 60/40. De asemenea, Ford subliniază că spațiul pentru bagaje al modelului electric este mai mare cu 44% față de vechiul Tourneo Courier. Adică portbagajul său are volum de 570 de litri.
Sub capotă există un spațiu de depozitare de 44 de litri. Iar latura utilă este sporită de opțiuni precum consola centrală configurabilă.
Totodată, interiorul lui se remarcă și prin noua interfață digitală a postului de conducere. Este vorba despre un sistem infotainment SYNC 4 care beneficiază de actualizări Over-The-Air (OTA), pentru a primi mereu îmbunătățiri dar și funcții noi. Sistemul SYNC 4 utilizează un ecran tactil cu diagonală de până la 12 inch. Și integrează un instrumentar de bord complet complet digital, care are diagonală de 12 inch. Nu lipsesc suportul de încărcare wireless pentru smartphone și conectivitatea acestuia prin Apple CarPlay și Android Auto, care se face tot wireless.
Specificațiile propulsiei electrice
Ford încă nu a dezvăluit toate detaliile tehnice ale propulsiei cu motor electric care însuflețește modelul Ford E-Tourneo Courier. Însă precizează că aceasta dezvoltă 100 kW (136 CP) și beneficiază de tehnologia One-Pedal. Adică frânarea regenerativă este suficient de intensă, încât în multe situații șoferul nu trebuie să apese pedala de frână. Astfel, acest sistem de frânare regenerativă încarcă bateria în mers și sporește confortul mai ales în traficul bară la bară din oraș.
În plus, șoferul poate comuta între modurile de conducere Normal, Eco și Slippery (Alunecos), care adaptează funcționarea sistemului de propulsie. Iar siguranța este sporită de suita de sisteme care asistă condusul.
Modelul electric Ford E-Tourneo Courier are o capacitate de tractare de până la 700 kg, în timp ce modelul cu motor EcoBoost cu benzină poate trage până la 1.000 kg.
Ford încă nu menționează autonomia sau capacitatea bateriei litiu-ion de care va dispune modelul E-Tourneo Courier. Dar ne oferă informații despre sistemul de încărcare al acestuia. Așadar, aflăm că Ford E-Tourneo Courier are putere de încărcare de până la 11 kW de la surse AC (curent alternativ) și 100 kW de la stații DC (curent continuu). În cazul alimentării cu electricitate de la o sursă AC, încărcarea de la 10 la 100% din capacitatea bateriei durează 5,7 ore. De la o stație de încărcare rapidă, bateria poate primi în 10 minute energie suficientă pentru parcurgerea a 87 km, iar în 35 de minute se încarcă de la 10 la 80% din capacitatea sa.
E-Tourneo Courier va beneficia încărcare eficientă și datorită software-ului Ford și BlueOval Charge Network. Acesta oferă acces ușor la o rețea care va include 500.000 de stații de încărcare până în 2024.