Renault Espace a ajuns la a 6-a generație și continuă tradiția habitaclului foarte spațios, însă într-un format care adoptă din stilul SUV-urilor moderne.
Când prima generație Renault Espace a debutat în 1984, aceasta a impus în Europa un etalon în ceea ce privește formatul de monovolum cu habitaclu foarte spațios. De altfel, de aici derivă și numele său. S-au succedat de atunci 5 generații. Însă industria auto trece prin transformări majore. Iar una dintre aceasta este „SUV-ificarea”. Popularitatea SUV-urilor a făcut nu doar ca acestea să fie oferite în orice mărime și format imaginabil. Ci iată că a condus la metamorfozarea unor modele din alte segmente. Concret, segmentul monovolumelor aproape că a dispărut, tocmai pentru că SUV-urile oferă spațiu destul. Dar, în plus, aduc avantaje precum garda la sol mai mare și un design mai impunător și mai atractiv decât al monovolumelor percepute drept mașina docilă de familie. Acum acest rol îl pot juca și SUV-urile.
Din aceste motive are logică decizia Renault de a reinventa modelul Espace, păstrându-i totuși calitățile care l-au definit atâtea decenii.
Habitaclu versatil, configurabil cu 7 locuri
Noul Espace are 4.722 mm lungime și ampatament de 2.738 mm, iar habitaclul său poate fi configurat cu 5 sau 7 locuri. Senzația de spațiu din habitaclu este amplificată de plafonul panoramic opțional, care măsoară 1,33 m în lungime și 0,84 m în lățime. Versatilitatea interiorului este completată de faptul că pentru prima oară rândul al doile de scaune din Espace poate glisa înainte și înapoi pe o distanță de 220 mm. Drept urmare poate fi sporit spațiul la nivelul genunchilor pasagerilor din spate sau poate fi crescut spațiul pentru bagaje. În funcție de punctul de glisare al scaunelor fracționabile din al doilea rând, volumul portbagajului este de 581/777 litri în modelul Renault Espace cu 5 locuri. Modelul cu 7 locuri oferă spațiu util de 477/677 litri, sau 159 litri, dacă se ridică și scaunele din al treilea rând.
De asemenea, interiorul lui Renault Espace se remarcă prin noua interfață digitală a postului de conducere. Aceasta cuprinde un instrumentar de bord cu display de 12,3 inch, un ecran tactil de 12 inch dispus pe verticală și un sistem head-up display cu o diagonală de afișare de 9,3 inch.
Avantajele de SUV ale noului Renault Espace
Restilizarea lui Espace a inclus și un accent pus pe optimizarea aerodinamică a caroseriei. Totodată, are o înalțime cu 32 mm mai scundă decât a fostei generații. Însă formatul de SUV a adus și avantajul unei gărzi la sol mai generoasă, care măsoară 18 cm. Iar jantele de 19 sau 20 de inch contribuie la aspectul de SUV.
În ciuda staturii impozante, noul model promite și un nivel de manevrabilitate sporit substanțial. Are greutatea redusă cu 215 kg comparativ cu generația Espace anterioară. Cele mai importante reduceri de greutate se datorează noii propulsii hibride, care este mai ușoară decât motoarele diesel ale generației precedente. De asemenea, scaunele dar și componente din trenul de rulare au devenit considerabil mai ușoare.
Un atu esențial al noului Espace este faptul că beneficiază de sistem de direcție integrală 4CONTROL Advanced. Mai exact, Espace virează și cu roțile din spate, ceea ce îl face ușor de manevrat în aglomerația urbană, mai plăcut de condus pe viraje și stabil la viteze de rulare înalte. Modelele echipate cu sistemul 4CONTROL Advanced pot vira cu până la 5 grade roțile din spate. Drept urmare, raza de bracaj a lui Espace este de 10,4 metri, adică la fel ca un mic Renault Clio. Modelele Espace fără direcție integrală au raza de bracaj de 11,6 metri.
Propulsie full-hybrid cu 200 CP
A 6-a generație Renault Espace este propusă, cel puțin la debut, doar cu o nouă propulsie hibridă. Aceasta integrează un motor turbo cu 3 cilindri, de 1,2 litri, alimentat cu benzină, care dezvoltă 130 CP (96 kW) și 205 Nm. Motorul cu ardere internă lucrează în tandem cu două motoare electrice. Unul este folosit pentru propulsie, generează 70 CP (50 kW) și 205 Nm și este alimentat de o baterie litiu-ion de 400 V care are o capacitate de 2 kWh. Iar al doilea este un starter generator de 25 CP și 50 Nm. Deci este vorba despre un sistem full-hybrid, care nu are nevoie de încărcare de la priză. Energia din bateria litiu-ion se regenerează cu ajutorul motorului termic, dar și în timpul decelerărilor și frânărilor. Iar șoferul poate comuta între 4 intensități ale frânării regenerative.
Per ansamblu, Renault Espace dezvoltă 200 CP, accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,8 secunde și are viteza maximă limitată la 175 km/h. Constructorul francez subliniază eficiența propulsiei hibride și creditează SUV-ul cu un consum de 4,6 l/100 km, în ciclul combinat WLTP. Acest nivel redus al consumului de combustibil este obținut și datorită faptului că în oraș sistemul de propulsie poate funcționa până la 80% din timp în mod electric, după cum menționează Renault. Asta înseamnă o reducere cu până la 40% a consumului, comparativ cu un motor care are performanțe similare dar nu este ajutat de electrificare. Rezultatul este că Espace poate înregistra autonomii de până la 1.100 km, având un rezervor de 55 de litri.