Volkswagen Golf facelit: ChatGPT și plug-in hybrid cu autonomie electrică de 100 km

Volkswagen Golf a debutat în urmă cu 50 de ani. Iar acum, la aniversarea carierei de jumătate de secol Golf primește o actualizare care integrează cele mai avansate tehnologii pentru propulsia plug-in hybrid, precum și un sistem infotainment care folosește în premieră ChatGPT.

Volkswagen Golf sa vândut în peste 37 de milioane de exemplare, în cei 50 de ani de producție. Actuala generație este a 8-a, iar Volkswagen anunță că în doar câteva săptămâni clienții vor putea comanda versiunile cu facelift ale modelelor Golf hatchback și Golf Variant.

Logo iluminat și faruri cu matrice LED

La exterior Golf facelift se distinge prin retușurile la nivelul spoilerelor. Însă aspectul mai avangardist este evidențiat și de faptul că pentru prima oară Golf are în centrul rilei frontale o siglă Volkswagen care este iluminată.
De asemenea, blocurile optice integrează tehnologii evoluate. Farurile, care au contur retușat, integrează tehnologia IQ.LIGHT LED matrix. Aceste faruri au o fază lungă care ajunge până la 500 de metri distanță. Totodată, farurile își adaptează faza lungă pentru a nu deranja ceilalți participanți la trafic.

La partea din spate, ambele variante de caroserie ale modelului Volkswagen Golf (hatchback și break), au stopuri IQ.LIGHT 3D LED cu design nou.

Volkswagen Golf are sistem de infotainment cu ChatGPT

Cu ocazia Consumer Electronics Show (CES) găzuit în Las Vegas în ianuarie 2024, Volkswagen a a anunțat că din 2024 va dota modelele sale cu chatbot-ul ChatGPT. Iar Volkswagen Golf facelift nu face excepție. De altfel, automobilul demonstrativ cu ChatGPT dezvăluit la CES 2024 a fost un Golf GTI facelift.

Avantajele inteligenței artificiale aduse de ChatGPT au fost adaptate pentru utilizarea la bordul autoturismului. Și este o extensie a sistemului de recunoaștere a comenzilor vocale. Pentru a intra în dialog cu ChatGPT, șoferul modelului Golf, precum și pasagerii din automobil trebuie să rostească înainte „Hello IDA”.

Sistemul de recunoaștere a comenzilor vocale disponibil deja la bordul mașinilor Volkswagen deja știe să înțeleagă limbaj cu formulări variate și să răspundă la comenzi diverse. De exemplu, ajută la controlarea sistemelor de infotainment și navigație, sau funcțiile sistemului de climatizare. De asemenea, răspunde la întrebări de cultură generală. Însă ChatGPT la duce la un nivel și mai avansat aceste capacități de dialogare. Când cerințele depășeșc aptitudinile sau cunoștințele asistentului vocal IDA, atunci se accesează ChatGPT.

Pentru a se asigura protecția și confidențialitatea datelor personale, întrebările și răspunsurile vor fi șterse imediat după utilizarea inteligenței artificiale.

Volkswagen a confirmat deja că va implementa ChatGPT și în cazul modelelor electrice ID.7, ID.4, ID.5 și ID.3, dar și al noilor modele Volkswagen Tiguan și Passat.

În clipul video mai jos, actorul Ewan McGregor ne oferă o demonstrație de dialog cu ChatGPT-ul de la bordul sedanului electric ID. 7.

Interfață digitală evoluată, cu ecran tactil mai mare

Modelele Volkswagen Golf facelift beneficiază de software și hardware complet noi pentru sistemul de infotainment. Este vorba despre sistemul MIB4, adică a 4-a generație a sistemului de infotainment modular.

În funcție de nivelul de echipare, Golf facelift are în centrul planșei de bord un ecran tactil cu diagonală de 26,4 cm (10,4 inch) sau de 32,8 cm (12,9 inch). În baza ecranului central se află o zonă curbată tactilă, pentru reglarea temperaturii din mașinii. Aceste benzi sunt iluminate și prin simpla trecere cu degetul peste ele șoferul și psagaerul din față pot regla temperatura.

Interfața digitală include și instrumentarul Digital Cockpit Pro, cu un ecran de 26 cm (10,2 inch) amplasat în spatele volanului. Acest ecran poate afișa și harta sistemului de navigație. De asemenea, Golf facelift poate fi echipat opțional și cu un sistem head-up display, care proiectează o diversitate de informații pe parbriz.

Volkswagen Golf facelift poate fi ghidat în spațiul de parcare folosindu-se smartphone-ul

Volkswagen Golf poate fi echipat acum cu sistemul Park Assist Pro. Acesta permite șoferului să parcheze mașina aflându-se în afara ei. Mai exact, utilizatorul folosește smartphone-ul pentru a controla procedura de parcare a modelului Golf, sau scoaterea acestuia din spațiul de parcare. În acest timp Golf se manevrează singur în spațiul de parcare identificat, totodată aplicând automat frâna și accelerare.

În plus, o rețea de 4 camere care captează imagini video de pe fiecare latură a mașinii. Astfel, pe ecranul din centrul planșei de bord este afișată o imagine din jurul modelului Volkswagen Golf.

O gamă de motorizări amplă, care cuprinde și plug-in hybrid cu autonomie electrică de 100 km

Golf facelift va putea fi comandat cu o diversitate de motorizări. Vor exista două variante plug-in hybrid (eHybrid și GTE). Acesta promit autonomie electrică de aproximativ 100 km. Iar un avantaj major este faptul că modelele plug-in hybrid au sistem de încărcare cu 50 kW (DC) a bateriei.

De asemenea, încă de la debut, Golf 8 facelift va fi oferit și cu două motoare eTSI cu sistem mild hybrid de 48V (alimentate cu benzină), dar și cu patru motorizări turbo cu benzină (TSI) și două motoare turbo diesel (TDI). Gama va fi completată în a doua jumătate a anului 2024 cu versiunile sportive Golf GTI Clubsport, Golf R și Golf Variant R. Modelele R au tracțiune integrală 4MOTION. Iar din 2025 vor fi disponibile și versiuni TSI cu tracțiune integrală.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account