Van-ul electric FIAT E-Doblò debutează cu autonomie de 280 km

FIAT E-Doblò face parte din strategia FIAT de a oferi până în 2024 propulsii electrice pentru fiecare nou model lansat în Europa. De asemenea, FIAT dorește ca din 2027 să aibă o gamă formată doar din automobile electrice.

Electricul FIAT E-Doblò va fi construit în uzina Stellantis din Spania (Vigo). Este al treilea automobil pur electric din gama de autoturisme FIAT, după 500e și E-Ulysse. Și este și al treilea automobil electric din portofoliul de utilitare FIAT PROFESSIONAL, care include și modelele E-Ducato și E-Scudo.

Bateria van-ului electric poate fi încărcată rapid, cu până la 100 kW

FIAT E-Doblò are un motor electric care generează 100 kW (136 CP) și cuplu de 260 Nm. Iar viteza sa maximă este limitată la 130 km/h.

Bateria lui FIAT E-Doblò are capacitate de 50 kWh și promite autonomie electrică de peste 280 km (WLTP). Și, chiar dacă autonomie nu ajunge la cote impresionante, avantajul lui E-Doblò este puterea sa de încărcare. Puterea sa de alimentare este de până la 100 kW, când este conectat la stații rapide de tip DC (curent direct). Când primește 100 kW, E-Doblò își poate încărca bateria până la 80% din capacitatea sa în 30 de minute.

Consumul bateriei variază și în funcție de modul de rulare selectat de șofer. Acesta poate alege între modurile Normal, Eco și Power.

Sunt oferite și motorizări care folosesc combustibil fosil

Pe lângă propulsia electrică, noul FIAT Doblò este propus și cu două motorizări diesel și una cu benzină. Propulsorul de 1,5 liters care consumă motorină dezvoltă 100 CP sau 130 CP. Modelul mai puțin puternic este oferit doar cu o cutie de viteze manuală. Dacă se alege diesel-ul cu 130 CP, clienții pot opta între o transmisie manuală și una automată cu 8 trepte. De asemenea, Doblò este disponibil și cu un motor de 1,2 litri cu benzină, care produce 110 CP.

Modelele FIAT PROFESSIONAL E-Doblò și Doblò sunt oferit în formate diverse

A 5-a generația Doblò, precum și versiunea sa pur electrică E-Doblò, se remarcă prin versatilitatea pe care o oferă drept van-uri compacte din gama FIAT PROFESSIONAL.

Clienții pot alege între variante de caroserie VAN, Crew Cab și Combi și sunt oferite două variante de lungime pentru caroserie. În plus, configurația cu panouri Magic Cargo retractabile crește spațiul de încărcare cu 0,5 metri cubi și permite transportarea obiectelor lungi de până la 3,4 metri. Totodată, scaunul pasagerului din față se poate ridica, pentru ca spațiul de sub el să fie folosit pentru transportarea cutiilor sau obiectelor fragile. Există și o măsuță rotativă, care poate juca rolul de birou.

Modelele Doblò cu panou separator între locurile din față și spațiul de cargo sunt echipate cu așa-zisa oglindă retrovizoare magină. Cu alte cuvinte, oglinda din plafon este de fapt un ecran de 5 inch. Acesta oferă 3 moduri de vedere. Afișează imaginea video dintr-un unghi tipic oglinzii retrovizoare, oferă o vedere completă a unghiului mort și are rol de afișaj pentru camera video necesară care ajută la efectuarea manevrelor în marșarier.

Electricul FIAT E-Doblò are funcții utile specifice

În cazul versiunii electrice FIAT E-Doblò există funcții utile suplimentare. De exemplu, energia bateriei sale este folosită pentru a alimenta un banc de scule electrice sau un frigider.

Capacitate de încărcare generoasă

Modelul electric FIAT E-Doblò are o sarcină utilă de până la 800 kg, pentru ambele variante de lungime ale ampatamentului. Și pot fi încărcați în spațiul său de cargo până la 2 europaleți. În cazul lui FIAT Doblò cu motorizări cu ardere internă capacitatea de transport este de până la 1 tonă.

Volumul de încărcare al modelelor Doblò cu ampatament lung ajunge la 4,4 metri cubi, mulțumită panourilor Magic Cargo.

Versiunea de familie FIAT E-Doblò are dotări care sporesc versatilitatea și confortul

FIAT E-Doblò pentru pasageri măsoară 4,4 metri lungime și poate tracta până la 750 kg. De asemenea are lunetă care se deschide separat de hayon, iar plafonul poate fi vitrat. În plafon sunt prevăzute și spații de depozitare. De altfel, în partea din spate a plafonului există un fel de ladă accesibilă atât din interiorul, cât și din exteriorul mașinii.
Locurile din spate sunt trei scaune individuale. Acestea pot fi rabatate separat, pentru creșterea spațiului de încărcare. Și toate au puncte ISOFIX pentru ancorarea scaunelor de copii.

Modelele FIAT E-Doblò și Doblò au sisteme inteligente pentru asistarea condusului

O cameră video pentru marșarier, face parcările mai ușoare și mai sigure, deoarece oferă o vedere de 180° în spatele mașinii. De asemenea, există și un head-up display cu ecran transparent, care ajută șoferul să își mențină privirea la drum. De altfel, Doblò are și sistem care monitorizează atenția și semnele de oboseală ale celui de la volan și emite alerte, când este percepută o lipsă de focus în timpul condusului. Totodată, în lista de dotări este cuprins și sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere.

Nu lipsește sistemul care alertează și frânează automat mașina pentru evitarea sau atenuarea posibilelor coliziuni frontale. Iar Doblò își și ajustează automat direcția, pentru a se menține între marcajele benzii de rulare.
Versiunea Van a lui Doblò este echipată și cu sistem Grip Control, care asigură o tracțiune mai bună pe suprafețe acoperite cu zăpadă, nisip sau noroi. Și are inclusiv Hill Descent Control, care menține o viteză sigură la coborârea pantelor.

 

CLICK AICI pentru a vedea și prețurile modelului Fiat 500e în România, precum și testul nostru cu varianta cabriolet a citadinei electrice.

 

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account