[VIDEO] Noul BMW M5 debutează cu propulsie V8 plug-in hybrid, având 727 CP

Noul BMW M5 este și primul din istoria de 4 decenii a acestui model care dispune de o propulsie plug-in hybrid. A 7-a generație M5 va fi produsă începând din iulie, în aceeași luna urmând să debuteze public la Festivalul de Viteză din Goodwood. Livrările noului BMW M5 sedan vor demara în noiembrie 2024. Și tot în noiembrie va fi dezvăluit și noul BMW M5 Touring.

Propulsie plug-in hybrid cu motor V8 și un motor electric

Noul BMW M5 nu a renunțat la motorul V8. Acest propulsor de 4,4 litri cu sistem M TwinPower Turbo dezvoltă 585 CP (430 kW) și cuplu maxim de 750 Nm. Dar resursele sale sunt completate de un motor electric care generează 197 CP (145 kW). Motorul electric compact este integrat în transmisia M Steptronic (care are 8 trepte). Mulțumită soluţiei tehnice de „preangrenare”, cuplul efectiv al motorului electric este crescut la intrarea transmisiei de la 280 Nm la maximum 450 Nm.

Per ansamblu, sistemul M HYBRID livrează 727 CP (kW) și cuplu maxim de 1.000 Nm. Astfel, în ciuda faptului că are o greutate de 2.435/2.510 kg (DIN/EU), sedanul de 5.096 mm lungime gonește de la 0 la 100 km/h în 3,5 secunde. Accelerarea de la 0 la 200 km/h este realizată de la 10.9 secunde. Iar repriza 80-120 km/h se face în 2,2 secunde în treapta a 4-a și în 2,9 secunde în treapta a 5-a a transmisiei.

Standard, viteza este limitată la 250 km/h. Dar cu pachetul M Driver plafonarea se ridică la 305 km/h.

Noul BMW M5 poate rula și în mod pur electric

Sistemul plug-in hybrid îi permite noului M5 să circule și folosind doar motorul electric, cu viteze de până la 140 km/h. Mai exact, un plin al bateriei de 18,6 kWh (net) îi oferă lui M5 posibilitatea de a rula în mod pur electric până la 67 – 69 kilometri (WLTP).

Noul BMW M5 se poate alimenta de la surse de curent alternativ (AC), cu o putere de încărcare de 7,4 kW.

Tracțiunea integrală este completată în premieră de sistemul de direcție integrală

Cele două motoare asigură tracțiune integrală. Iar sistemul M xDrive este calibrat pentru ca uriașul cuplu să fie livrat cu prioritate către roțile de la puntea din spate. Astfel se asigură un comportament cât mai sportiv. La fel ca și în cazul fostului BMW M5, șoferul poate comuta între mai multe moduri de funcționare a sistemului de tracțiune integrală. De exemplu, în modul 4WD Sport este cuplul este distribuit într-un procent și mai mare către roțile posterioare. Iar în modul 2WD super sedanul diviziei BMW M GmbH rulează exclusiv cu tracțiune la roțile din spate. Iar experiența exaltantă a condusului este amplificată și de faptul că sistemul de control dinamic al stabilității (DSC – Dynamic Stability Control) este decuplat când se activează modul 2WD.

De asemenea, diferențialul activ de la roțile din spate, care este controlat electronic, a fost proiectat special pentru felul în care este livrată puterea de către sistemul plug-in hybrid.

O premieră adusă de noul BMW M5 este sistemul de direcție integrală. Adică M5 virează și cu roțile din spate. La viteze mici roțile din spate virează la un unghi de 1,5 grade în sens opus roților din față. Drept urmare, sedanul de peste 5 metri lungime are o rază de bracare mai mică, ceea ce îl face mai ușor de manevrat în spații înguste și mai agil pe viraje. La viteze mari roțile din spate virează în aceeași direcție cu cele din față, fapt care favorizează stabilitatea și controlul.

În clipul video de mai jos puteți vedea și testul nostru cu modelul pur electric BMW i5 M60 xDrive, care generează 601 CP.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account