Am stat de vorbă cu Horia Tecău despre ce înseamnă performanța în sport, dar și ca stil de viață în general. Am discutat, evident, și despre Jocurile Olimpice de la Paris, dar și despre cum se simte un BMW i4 M50 cu toți cei 544 de cai-putere pe care îi pune la bătaie.
BMW i4 M50 definește performanța punând în balanță pe de o parte forță și viteză, iar pe de cealaltă parte anduranța și eficiența.
Cum definește Horia Tecău performanța, având în vedere palmaresul său impresionant în tenis? A câștigat trei trofee de Grand Slam: în 2015 la Wimbledon și în 2017 la US Open, ambele la dublu masculin, alături de Jean-Julien Rojer; în 2012 la Australian Open la dublu mixt a obținut trofeul alături de Bethanie Mattek-Sands. A urcat până pe locul 2 mondial în clasamentul ATP la dublu (avându-l coechipier pe Jean-Julien Rojer). Iar alături de Florin Mergea a obținut medalia de argint la Jocurile Olimpice din 2016 (Rio de Janeiro). Dar după această carieră în elita tenisului mondial, Horia ne explică faptul că pentru el performanța are de fapt legătură cu dezvoltarea personală. Pentru el, obiectivele, trofeele, sau scopul de a ajunge la un anumit loc în clasament, nu au făcut decât să îi ofere motivarea și direcția spre o dezvoltare personală continuă.
Atât din propria carieră sportivă, dar și ca antrenor pentru cei tineri și căpitan de echipă, Horia sintetizează foarte clar performanța: „Când ești cu atenția la progres, performanța se întâmplă!”.
Horia Tecău inspiră disciplina performanței pentru o nouă generație
Cariera sportivă l-a format încă din copilărie pe Horia Tecău. Iar acum formează la rândul său o nouă generație de sportivi. De altfel, acordă o atenție deosebită ajutării și îndrumării copiilor. Deoarece, după încheierea carierei sportive în 2021, consideră că este esențial să transmită experiența mai departe. Din 2016 este și ambasador UNICEF și promovează proiectele menite să ofere servicii de sănătate și învățământ pentru copii. De asemenea, a scris și publicat cartea autobiografică numită „Viața în ritm de tenis”. În această carte îndeamnă copii să țină un jurnal al lucrurilor pe care le învață și le doresc în fiecare etapă din viață.
Horia Tecău continuă să aducă o contribuție majoră în tenisul românesc. Este căpitan nejucător al echipei naționale feminine a României, iar rezultatele nu au întârziat. Echipa feminină a României, pe care o coordonează, s-a calificat la finala Billie Jean King Cup (care se va juca în noiembrie 2024).
Îi mulțumim lui Horia Tecău pentru cum promovează disciplina sportivă în România și la nivel internațional, dar și pentru că ne-a oferit perspectiva personală despre ce înseamnă performanța alimentată de o dezvoltare personală constantă.