Renault Symbioz transpune în termeni moderni conceptul „voitures à vivre” care oferă pentru familie spațiu și confort, în formatul unui autoturism compact. Este o rețetă perfecționată de Renault de-a lungul a multe decenii.
Symbioz debutează la aproape 60 de ani de la lansare din 1965 a modelului Renault 16. Acel model s-a distins prin versatilitatea formatului său compact. Avea o caroserie stil hatchback, care oferea acces direct la portbagaj. Și includea o banchetă reglabilă care permitea o poziție de „călătorie /plecat în vacanță”. Acest format de vehicul versatil și spațios, dar cât mai compact, a evoluat la un nivel și mai avansat cu ocazia lansării monovolumului Renault Espace în anii 1980, care transporta 7 persoane, având doar 4,25 metri lungime. Apoi, în anii 1990 a urmat Scénic, primul monovolum de clasă compactă construit în Europa.
În prezent, gama Renault oferă o varietate de modele în segmentul compact. Ne referim la SUV-ul coupe Arkana, SUV-ul Austral, modelele electrice Megane E-Tech și Scénic E-Tech. Symbioz își găsește locul în gama Renault fiind un mix al atributelor care definesc restul modelelor compacte ale mărcii franceze.
Dimensiuni compacte, dar interior spațios și versatil
Renault Symbioz este un crossover care măsoară 4.413 mm lungime, ceea ce îl plasează între modelele renault Captur și Austral. Mulțumită banchetei care glisează 16 cm înainte și înapoi, poate fi crescut spațiul pentru pasagerii din spate, sau pentru portbagaj. Mai exact, portbagajul poate avea un volum generos de 624 de litri, dacă bancheta este glisată cât mai aproape de scaunele din față. Iar dacă se maximizează spațiul pentru pasagerii din spate (cu până la 221 mm), portbagajul tot are volum mare, de 492 litri.
Spațiul pentru pasageri este datorat și ampatamentului de 2.638 mm. Iar atmosfera destinsă din habitaclu este amplificată și de plafonul panoramic opțional Solarbay. Acesta se opacizează fie la apăsarea unui buton, fie folosindu-se sistemul de recunoaștere a comenzilor vocale. Iar avantajul este că opacizarea se poate face pe zone. Adică plafonul vitrat poate deveni complet opac pe toată suprafața sa. Poate fi complet transparent. Sau se poate opaciza doar deasupra locurilor din față, sau numai deasupra locurilor din spate.
De asemenea, versatilitatea lui Renault Symbioz și caracterul său de crossover este datorat și faptul că are garda la sol permisivă. Aceasta are 169 mm înălțime când mașina este goală. Sau 132 mm, când se atinge sarcina maximă. Așadar, asemenea unui SUV, Symbioz trece mai ușor peste teren denivelat, cum ar fi o potecă pietruită care conduce la cabana de la munte.
Motorizarea E-Tech full hybrid 145 a modelului Renault Symbioz consumă 4,6 l/100 km
Renault Symbioz debutează cu motorizarea E-Tech full hybrid 145. Este vorba despre un sistem de propulsie format dintr-un motor alimentat cu benzină și două motoare electrice, unul având rol de generator. Motorul de 1,6 litri, cu 4 cilindri, alimentat cu benzină, dezvoltă 69 kW (94 CP). Motorul electric utilizat pentru propulsie generează 36 kW, iar motorul electric secund este un generator folosit pentru pornire, care produce 18 kW. De asemenea, sistemul full hybrid integrează o baterie de 1,2 kWh, care alimentează motoarele electrice. Iar transmisia este una multi-modală, fără ambreiaj, care alocă 4 trepte pentru motorul termic și 2 trepte pentru motorul electric dedicat propulsiei.
Atuul acestui sistem full hybrid este versatilitatea, care conduce la un consum de combustibil eficient. Mai exact, Renault Symbioz cu motorizarea E-Tech full hybrid 145 este creditat cu un consum mediu de 4,6 l/100 km (WLTP). Iar în acest scop ajută faptul că sistemul full hybrid are până la 14 moduri în care poate combina activarea celor două tipuri de motoare. Astfel, se adaptează constant la condițiile și solicitările din timpul rulării. Iar adaptarea se face automat.
Renault Symbioz poate rula în mod complet electric chiar și 80% din distanțele parcurse în oraș
Propulsia full hybrid a modelului Renault Symbioz este calibrată pentru a rula cât mai mult în mod electric, când se circulă la vitezele tipice condusului în traficul urban. Renault precizează că Symbioz pornește mereu din loc în mod electric, iar în oraș poate circula până la 80% din timp doar în mod pur electric. Drept urmare, economia de combustibil este de până la 40% în comparație cu un motor convențional pe benzină, pe parcursul unui ciclu urban.
Când se rulează pe autostradă, propulsia pune roțile în mișcare direct cu motorul alimentat cu benzină. În această situație de condus la viteze ridicate nu se implică și motoarele electrice.
Funcția „E-Save” sporește confortul și eficientizează consumului de benzină
Asemeni noilor modele Renault Clio și Captur, modelul Symbioz beneficiază de funcția „E-Save”, care menține la cel puțin 40% nivelul de încărcare al bateriei folosită de sistemul full hybrid. Astfel, motorul electric pentru propulsie are mereu suficientă energie pentru a solicita cât mai puțin motorul termic. Rezultatul este nu doar chibzuirea consumului de benzină. Pentru că motorul electric are energia necesară pentru a susține singur depășirile sau urcările de pante, în situații variate.
Totodată, activarea funcției „E-Save” sporește și confortul. Deoarece, solicitându-se mai puțin motorul cu benzină se reduce substanțial nevoia ca transmisia să facă schimbări bruște ale treptelor de viteză. Cu alte cuvinte rularea este mai silențioasă, ceea ce contribuie la o crulare mai confortabilă, mai silențioasă, mai lină.
Sébastien LLarnaud, E-Tech engine Project Manager explică: „E-Save reduce nevoia schimbărilor bruște ale treptelor de viteză cu 30 până la 40%, deoarece acestea cauzează creșteri nedorite ale turației motorului și zgomot pe autostradă.”
Șoferul poate activa această funcție „E-Save” folosind un buton din stânga volanului.
Funcția de conducere hibridă predictivă contribuie la eficientizarea consumului
Condusul predictiv crește nu doar siguranța, ci și economia de combustibil. Iar Renault Symbioz dispune de o funcție care adaptează automat modul de funcționare al sistemului de propulsie full hybrid, pentru a fi cât mai eficient în funcție de traseul pe care îl urmează. În acest scop, Symbioz are avantajul faptului că sistemul său infotainment integrează sistemul de navigație Google Maps. Așadar, Symbioz știe nu doar durata călătoriei, ci și ce trafic va întâmpina. Și ia totodată în calcul și topografia traseului. De exemplu, sție dacă traseul include dealuri, coborâri.
În funcție de toate aceste repere, propulsia full hybrid comută cât mai des într-un mod de rulare care folosește cu precădere motorul electric. Astfel este folosit mai puțin motorul termic, ceea ce înseamnă o reducere a consumului de benzină
În clipurile video de mai jos puteți vedea testele noastre cu modelele Renault Arkana, Austral, Megane E-Tech electric: