[VIDEO] Noul Porsche Macan are autonomie de peste 500 km și 612 CP

Noul Porsche Macan a parcurs până în prezent mai mult de trei milioane și jumătate de kilometri de testare. Iar acum constructorul german ne dezvăluie și informații despre autonomia, viteza de încărcare și puterea a SUV-ului cu propulsie pur electrică.

Sistemul de 800 de volți permite încărcarea rapidă a bateriei

În 2024 va fi lansată a doua generație a SUV-ului Macan. Acesta este primul model Porsche construit pe noua platformă Premium Platform Electric (PPE), proiectată special pentru autoturisme 100% electrice. Un avantaj esențial este faptul că dispune de un sistem electric de 800 V, la fel ca și performantul Porsche Taycan. Altfel spus, poate susține o putere de încărcare înaltă, care scurtează substanțial timpii alocați alimentării cu electricitate.

Noul Porsche Macan are o baterie litiu-ion cu o capacitate brută de 100 kWh, din care până la 95 kWh sunt utilizabili. Puterea maximă de încărcare este de 270 kW de la stații DC (curent continuu) și de 11 kW de la surse AC (curent alternativ).

Însă și versatilitatea și eficiența procesului de încărcare favorizează viteza de alimentare cu electricitate. De exemplu, noul Porsche Macan se poate încărca de la o stație de 400 V, de tip DC (curent continuu). În acest caz are nevoie de 22 de minute pentru a încărca bateria de la 10 la 80% din capacitatea ei.

De asemenea, Porsche subliniază că bateria lui Macan este prevăzută cu un comutator de înaltă tensiune. Acesta permite încărcarea prin împărțirea efectivă a bateriei de 800 de volți în două baterii, fiecare cu o tensiune nominală de 400 de volți. Acest lucru permite o încărcare eficientă, fără un amplificator HV suplimentar, la o putere de până la 150 kW.

Versiunea de top va genera cuplu de până la 1.000 Nm

Porsche va produce modelul Macan cu mai multe variante de putere. Toate vor avea bateria de 95 kWh (net). Iar Porsche promite că autonomia va fi mai mare de 500 km pentru fiecare versiune de motorizare electrică a lui Macan.
În plus, Porsche dezvăluie că modelul Macan cel mai performant va livra peste 450 kW (echivalentul a 612 CP), având cât un motor la ambele punți. Totodată, cuplul modelului de performanță va ajunge până la 1.000 Nm, dacă este activat Launch Control (sistemul de asistare a demarajului de pe loc).

Macan promite să dea dovadă de abilități dinamice tipice modelelor Porsche. Tracțiune sa integrală va distribui cuplul cu prioritate către roțile punții posterioare. Astfel, comportamentul va fi apropiat de cel al unei mașini cu tracțiune la puntea spate, ceea ce este tipic pentru mașinile sport clasice.

În plus, cuplul uriaș de 1.000 Nm va fi strunit cu precizie, mulțumită sistemului electronic de management al tracțiunii. De asemenea, nu lipsește diferențialul de la puntea din spate.

Ținuta de drum va oferi atât confort, cât și răspuns stabil, mulțumită suspensiei pneumatice, precum și sistemului activ de control al amortizoarelor care au câte două supape.

Agilitatea noului Porsche Macan se datorează și faptului că are sistem de direcție integrală. Altfel spus, pentru prima oară pentru Macan, și roțile spate vor vira. Mai exact, la viteze mici roțile punții posterioare vor vira cu un unghi de până la cinci grade, în sens opus roților din față. Rezultatul este manevrabilitatea sporită.

Noul Porsche Macan a fost testat în condiții reale de vreme extremă

Porsche a dedicat o atenție minuțioasă pentru a pune la încercare performanțele și anduranța noului Macan, înainte ca acesta să intre în producția de serie. Drept urmare, sistemul de propulsie electric al noului Macan a trecut printr-o diversitate de probe. Pe lângă simulări în mediul virtual, care au accelerat proiectarea și dezvoltarea, SUV-ul a parcurs până în ianuarie 2024 peste 3,5 milioane de kilometri de teste în condiții reale. Numeroase prototipuri Porsche Macan au parcurs teste atât pe piste dedicate, cât și pe drumuri publice.

Crucial a fost ca anduranța și încărcarea bateriei litiu-ion, funcționarea motoarelor electrice și sistemele de reglare termică a sistemului electric să treacă cu brio utilizării îndelungate în condiții meteo cât mai necruțătoare. În acest scop, prototipurile Porsche Macan au parcurs teste în zonele înghețate din Scandinavia, unde temperaturile coboară până la -30 de grade Celsius. Totodată, SUV-ul a îndurat și arșița din Death Valley (California), unde temperaturile urcă până la +50 de grade Celsius.

În clipul video de mai jos Porsche ne prezintă secvențe din cadrul testelor prin care a trecut noul Macan.

Aerodinamica optimizată contribuie la creșterea autonomiei electrice

Noul Macan este unul dintre cele mai aerodinamice SUV-uri, indiferent de statura despre care vorbim. Coeficientul său de frecare cu aerul este de 0,25 Cd, ceea ce reprezintă o optimizare importantă față de prima generație Macan, care înregistrează un coeficient de 0,35 Cd.

SUV-ul are un eleron care se extinde automat la viteze de rulare crescute. Astfel este sporită apăsarea aerodinamică la puntea din spate și implicit stabilitatea mașinii. În spoilerul frontal sunt integrate clapete de răcire active. Iar suprafața podelei este plană și închisă, inclusiv în zone punții din spate. Este o soluție regăsită și la mașinile de competiții, care permite trecerea lină a curenților de aer pe sub mașină. Mai mult de atât, carenajul de sub podea este flexibil, pentru a reduce rezistența la trecerea aerului, când revine suspensia.

Coeficientul de 0,25 Cd este obținut când șoferul activează modul de rulare Eco. În acest caz eleronul se retrage, prizele de aer active se închid și garda la sol coboară. Tot pentru a favoriza un consum de energie cât mai mic, chiar și anvelopele lui Macan au contururi cu aerodinamică optimizată.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account