De la debutul primei generații din 2001, Nissan X-Trail a fost comercializat în peste 7 milioane de exemplare. Iar a 4-a generație lansată în 2022 duce mai departe această carieră de succes, cu avangardism stilistic și tehnologic, precum și cu un nivel de rafinament elevat.
Vom detalia caracteristicile și tehnologiile noului Nissan X-Trail în trei capitole. Acest prin articol este dedicat designului, interiorului versatil și dotărilor de infotainment și conectivitate. Urmează să detaliem motorizările, prețurile pentru România și tehnologiile care definesc ținuta de drum și siguranța.
În textul de mai jos, precum și în clipul video care însoțește acest articol am descris aspectele primului capitol dedicat lui X-Trail.
Vezi această postare pe Instagram
Nissan X-Trail se remarcă prin detaliile estetice și rafinamentul materialelor
Farurile încruntate au luminile de zi separate de proiectoarele cu LED adaptive. Iar grila frontală în forma de V este definitorie pentru identitatea estetică a mărcii Nissan. Și are dimensiuni care contribuind la aspectul impunător al SUV-ului X-Trail.
Noul model este oferit în România cu patru variante de echipare: Acenta, N-Connecta Plus, Tekna și Tekna Plus. Modelul din test are echiparea Tekna, care se distinge și prin jantele cu diametru de 19 standard.
Odată urcat la volan, primul lucru pe care îl remarci este rafinamentul materialelor din noul Nissan X-Trail. Modelul testat de noi avea scaune cu tapițerie de piele premium matlasată. O notă de sofisticare adaugă și cusăturile elaborate care personalizează tapițeria de piele a scaunelor. Totodată, pielea de pe scaune este perforată, ceea ce reprezintă încă un detaliu care denotă atenție pentru calitatea percepută. Această piele premium matlasată este oferită standard în cazul echipării Tekna Plus, iar pentru Tekna este o opțiune care costă 2.200 de euro, după cum puteți descoperi și în configuratorul online din site-ul nissan.ro.
Însă echiparea Tekna a modelului din test are în echiparea standard tapițeria din piele ecologică. Acest material îl găsim și în cazul mașinii testate, pe porțiuni precum panourile portierelor. Astfel, l-am putut aprecia pentru finețea percepută la atingere.
După testul de câteva zile, care a inclus traficul din București, autostradă și destinații de la munte, am apreciat faptul că scaunele oferă confort la drum lung. Scaunele din față oferă și un suport bun, având multiple reglaje electrice (inclusiv pentru zona lombară). În plus scaunele din față au și încălzire, funcție pe care o regăsim atât la bancheta din spate, cât și la volan și parbriz. Totodată, pasagerii de pe al doilea rând de scaune beneficiază de reglaj separat pentru climatizare.
Interfața digitală oferă conectivitate extinsă și display-uri mari, dar nu renunță la butoane fizice
Ne-a plăcut și faptul că Nissan a păstrat butoane fizice pentru funcții esențiale precum climatizarea, sau unele short-cut-uri pentru sistemul de navigație și sistemul audio. De altfel, constructorul japonez precizează că a ținut cont de preferințele exprimate de clienți în studiile de piață.
Dar prezența butoanelor fizice doar completează o nouă interfață digitală avansată. Nissan X-Trail se mândrește pentru că are cel mai mare sistem head-up display din segmentul său, cu o diagonală de 10,8 inch. Varietatea de informații proiectată pe parbriz înseamnă că îți iei mai rar privirea de la drum. Și asta vine ca un bonus la faptul că poziția la volan este înaltă și vizibilitatea este mai bună decât la alte SUV-uri de talie asemănătoare, mulțumită suprafeței vitrate.
Pe lângă head-up display, interfața digitală a modelului Nissan X-Trail integrează și două ecrane de 12,3 inch, care au o rezoluție înaltă. Este vorba despre display-ul instrumentarului de bord și ecranul tactil din centrul planșei de bord.
Interacțiunea cu sistemul infotainment se poate face și prin comenzi vocale. De asemenea, de la volanul lui Nissan X-Trail poți comanda vocal și aparatura inteligentă de acasă, de exemplu folosind Amazon Alexa. Iar aplicația de smartphone NissanConnect Services oferă o multitudine de funcții. Poți folosi telefonul pentru a bloca și debloca portiere de la distanță, poți trimite destinații pentru sistemul de navigație, poti localiza mașina. Nu lipsește încărcarea wireless pentru smartphone, iar conectivitatea se face prin Apple CarPlay wireless, sau prin Android Auto, caz în care este necesară conectarea prin cablu.
Nissan X-Trail oferă un habitaclu spațios, cu 5 sau 7 locuri
Un atu al SUV-ului Nissan X-Trail habitaclul spațios și versatil. Noul SUV măsoară 4.680 mm lungime, astfel că are și un ampatament generos (de 2.705 mm). Iar asta înseamnă că X-Trial are spațiu care permite să fie configurat cu 5 sau 7 locuri.
Portierele din spate se deschid la un unghi de aproape 90 de grade (mai exact 85 de grade). Este un aspect foarte util deoarece facilitează nu doar accesul în SUV, ci și montarea scaunelor pentru copii. Iar pasagerii de pe al doilea rând de scaune dispun de spațiu amplu la nivelul genunchilor și capului.
Nu lipsesc jaluzelele pentru geamurile din spate, care oferă protecție față de soare. Dar atmosfera destinsă și senzația de spațiu din habitaclu sunt amplificate de plafonul panoramic, care se și deschide electric.
De asemenea, bancheta din al doilea rând de locuri este fracționabilă (60:40). Iar când cobori cotiera din banchetă ai acces la un spațiu care permite transportarea obiectelor lungi, cum ar fi schiurile. Important este și că bancheta are spătare cu înclinare reglabilă, ceea ce sporește confortul la drum lung.
Nu în ultimul rând, bancheta și glisează, ceea ce permite creșterea spațiului pentru portbagaj sau pentru pasageri, după cum este nevoie.
Iar configurația cu 7 locuri este opțională. Costa 1.400 de euro în plus în cazul lui X-Trail Tekna cu propulsie e-POWER și tracțiune e-4ORCE, așa cum am condus noi. Modelul X-Trail cu 7 locuri are un portbagaj mai mic cu 90 de litri, adică 485 litri versus 575 litri cât oferă modelul cu 5 locuri. Și, desigur, adaugă câteva zeci de kilograme la greutatea totală a mașinii. Cele doua locuri opționale din al treilea rând au fost concepute pentru a găzdui optim persoane cu înălțimea până la 1,6 metri. Altfel spus, sunt locuri mai degrabă pentru copii.
Puteți descoperi toate prețurile, dotările și opțiunile de motorizare în configuratorul din site-ul nissan.ro. Iar în clipul video de mai jos puteți vedea testul nostru complet cu noul Nissan X-Trail, în varianta cu propulsie e-POWER, care folosește un motor cu benzină pentru a produce energia necesară motoarelor electrice care pun în mișcare roțile de la cele două punți: