Audi activesphere este dezvăluit de constructorul german, având un format versatil de crossover coupé care se transformă în pick-up. Este construit pe noua platformă PPE, iar propulsia sa este pur electrică.
Noua platformă tehnică PPE dedicată mașinilor electrice
Audi activesphere este construit pe noua platformă modulară Premium Platform Electric (PPE), care este dezvoltată de Audi împreună cu Porsche. Pe baza acestei noi arhitecturi tehnice Audi va produce diverse modele de serie pe care le va dezvălui începând din 2023.
Arhitectura PPE este proiectată special pentru autoturisme cu propulsie 100% electrică. Și va fi baza pentru modele diverse, atât cu formate SUV și CUV, care au garda la sol înaltă, cât și sedanuri precum viitorul Audi A6. De altfel, Audi precizează că prototipul activesphere are dimensiuni exterioare și ampatament sunt aproape identice cu ale viitorului A6.
Bateria conceptului Audi activesphere are capacitate de circa 100 kWh și promite autonomie electrică de peste 600 km. La fiecare punte Audi activesphere are câte un motor electric. Astfel beneficiază de tracțiune integrală, care ajută la fructificarea eficientă și performantă a celor 325 kW (442 CP) și 720 Nm dezvoltați per ansamblu de sistemul de propulsie.
Audi activesphere dispune de un sistem de încărcare rapidă pentru bateria propulsiei electrice
Platforma PPE a permis și integrarea unui sistem electric de 800 de volți. Iar un avantaj esențial al acestuia este viteza de încărcare a bateriei. La fel ca în cazul modelului de serie Audi e-tron GT quattro, sistemul de încărcare pentru bateria conceptului Audi activesphere are o putere de 270 kW. Această tehnologie va fi regăsită la viitoarele modele electrice din clasele medie și de lux, pe care Audi le va construi în serie pe platforma tehnică PPE.
Concret, bateria platformei PPE acumulează în doar 10 minute de încărcare energie suficientă pentru parcurgerea a peste 300 km. Iar în mai puțin de 25 de minute bateria de 100 kW se încarcă de la 5 la 80% din capacitatea ei.
Audi activesphere are ținută de drum versatilă și abilități în off-road
Suspensie pneumatică integrează amortizoare adaptive, astfel că Audi activesphere oferă nu doar confort, ci și abilități dinamice versatile. Mulțumită și roților de 22 de inch, garda la sol a crossover-ului este generoasă, fiind cotată la 208 mm. Iar suspensia pneumatică permite ca această gardă la sol să fie variabilă și adaptabilă, putând fi înălțată sau coborâtă cu 40 mm. Abilitatea de trecere în off-road este ajutată și de designul caroseriei, cu unghi de atac de 18,9 grade și unghi de degajare de 28,1 grade.
Crossover-ul poate să se transforme în pick-up
Conceptul Audi activesphere măsoară 4,98 m lungime, 2,07 m lățime și 1,6 m înălțime și are ampatament lung, de 2,97 m. Iar formatul său de crossover coupé se poate transforma în pick-up, partea din spate deschizându-se pentru a dezvălui o benă multifuncțională. În această benă se poate amenaja un spațiu pentru dormit. Dar se pot transporta biciclete și echipamente pentru activități outdoor. De altfel, pentru a sublinia stilul aventuros Audi ne prezintă conceptul activesphere având ancorate în benă două biciclete electrice pentru off-road.
Ochelari pentru condus asistat de realitate augmentată
Desigur, asemeni oricărui concept din anii recenți, Audi activesphere promite funcții de condus autonom. Iar când șoferul activează modul în care lasă mașina să se conducă de una singură, planșa de bord, volanul și pedalele se retrag, pentru a oferi mai mult spațiu pentru relaxare.
Însă Audi activesphere aduce și o experiență a condusului asistat de realitate augmentată. În acest scop șoferul și pasagerii poartă ochelari pentru realitatea augmentată. Astfel, comenzile și informațiile utile afișate tridimensional sunt suprapuse peste câmpul vizual al celor de la bord. Iar prin gesturi șoferul și pasagerii pot acționa comenzile din meniul virtual afișat peste ceea ce se poate vedea cu ochiul liber.
Șoferul poate vedea informații utile precum cele care asistă siguranța în trafic sau indicațiile sistemului de navigație. Iar în off-road sunt afișate și informații topografice. Iar toți pasagerii au acces și la controlarea virtuală a sistemelor audio și de climatizare și pot accesa mediul online.
De asemenea, ochelarii pentru realitate augmentată pot fi purtați și în afara mașinii. Astfel, de exemplu, șoferul poate vedea oricând câtă autonomie mai are mașina. Iar acești ochelari afișează informații și când se merge pe un traseu de biciclete pe munte, sau în timpul schiatului.