Rolls-Royce și Hyundai vor construi taxiuri zburătoare electrice și cu hidrogen

Hyundai Motor Group și producătorul Rolls-Royce din domeniul aviației au semnat un parteneriat prin care vor construi aparate de zbor cu propulsii electrice și cu hidrogen. Aceste vehicule sunt menite să zboare fără emisii de carbon. Și vor putea transporta persoane și marfă în zonele urbane sau și pe distanțe lungi.

Mai exact este vorba despre vehicule zburătoare de tip eVTOL (Vertical Take-Off and Landing). Adică aparate de zbor care decolează pe verticală. Sunt un fel de drone pentru transport de persoane și marfă. Dar se discută despre ele folosindu-se și termenele de „mașini zburătoare” sau „taxiuri zburătoare”.

Astfel, Hyundai și Rolls-Royce vin în susținerea strategiei prin care industria aviatică dorește să facă tranziția la propulsii fără emisii de carbon până în 2050. De altfel, Rolls-Royce dorește ca până în 2030 noile sale aparate de zbor să fie compatibile cu propulsii care nu emit carbon. Iar până în 2050 urmărește ca toate produsele sale să fie compatibile cu propulsii care nu elimină carbon în atmosferă.

Rolls-Royce pune la dispoziția Hyundai experiența sa în proiectarea de aparate de zbor. Iar atuul lui Hyundai este experiența în dezvoltarea propulsiilor electrice și cu hidrogen.

Hyundai și compania Supernal au prezentat cabina primului aparat de zbor electric

La evenimentul Farnborough International Airshow din 2022, a fost dezvăluită cabina vehiculului zburător electric creat de Hyundai și Supernal. Acest aparat de zbor va fi operabil în SUA din 2028. La scurt timp după debutul în SUA, Hyundai dorește să ofere zboruri cu aparatul eVTOL și în Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Acest aparat de zbor oferă loc pentru 5 pasageri, are propulsie pur electrică și va fi folosit pentru deplasări în spațiul aerian al orașelor.

Cabina vehiculului zburător proiectat de compania Supernal împreună cu Hyundai se remarcă prin materialele ușoare, rezistente și sustenabile. Vehiculul de tip Urban Air Mobility (UAM) are structura din fibră de carbon forjată.
În interior sunt folosite materiale precum termoplasticul ranforsat cu fibră de carbon reciclabilă. De asemenea, se folosesc plasticul reciclat și tapițerii din fibre vegetale care imită pielea. Iar lemnul natural este obținut în mod sustenabil.

Din 2030 vor fi oferite servicii de transport cu drone care au propulsii cu hidrogen

Din 2030 Hyundai va face operabile în Coreea de Sud vehicule de zbor de tip Regional Air Mobility (RAM). Acestea vor avea propulsie cu hidrogen și sunt dedicate zborurilor între orașe. Au dimensiuni medii și pot transporta pasageri și marfă. Hyundai și Rolls-Royce anunță că în 2025 vor realiza primul zbor demonstrativ cu un vehicul zburător care are propulsie alimentată cu hidrogen.

În 2021 Hyundai Motor Group anunța că a stabilit un parteneriat alături de Guvernul din UK, consiliul din Coventry și Urban Air Port®. Parteneriatul are rolul de a inaugura Air One®, primul aeroport pentru vehicule zburătoare electrice. Acesta ar fi platforma pentru așa-zisele „mașini zburătoare” sau „taxiuri zburătoare”. Asemenea aparate de zbor sunt capabile să decoleze și să aterizeze pe verticală în oraș. Puteți vedea detalii în clipul video de mai jos.

Comentarii

comentarii

©2022 Plug and Drive. Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

PLUG AND DRIVE aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account