Mercedes-Benz VISION EQXX este cel mai eficient automobil din istoria companiei germane. Și a dovedit acest lucru parcurgând o călătorie de peste 1.000 km, în condiții de trafic real variate. Nu doar că nu a avut nevoie de realimentare pentru a ajunge la destinație, dar i-au și rămas resurse surprinzător de mari în baterie. Această autonomie a fost demonstrată circulând din Sindelfingen (Germania), până pe Coasta de Azur (Franța).
Mercedes-Benz confirmă că tehnologiile prototipului VISION EQXX vor fi implementate și adaptate viitoarelor modele de serie din gama de mașini electrice Mercedes-EQ.
Călătorie de peste 1.000 de km, fără realimentare și cu priza sigilată
Traseul parcurs de automobilul experimental Mercedes-Benz VISION EQXX a pornit din Sindelfingen, Germania. Prototipul a călătorit pe rutele din Alpii elvețieni și nordul Italiei. Iar destinația sa a fost în Cassis, pe Coasta de Azur. Astfel, a parcurs peste 1.000 de km în condiții variate de trafic real. Și totul s-a realizat cu o singură încărcare a bateriei, înainte de plecare. Călătoria a început în condiții de frig și ploaie și a fost întreprinsă la viteze obișnuite. Asta a inclus și o croazieră prelungită pe banda rapidă a autostrăzilor germane, unde VISION EQXX a circulat cu până la 140 km/h. S-a mers și aproape de limita de viteză pe unele porțiuni.
Pentru certificarea autonomiei, VISION EQXX a avut priza sigilată. Și a a fost însoțit în toată călătoria de un reprezentant al reputatei asociații de certificare TÜV Süd.
Prototipul mai avea energie pentru încă 140 km, după ce a rulat 1.000 km
Când s-a ajuns la destinație încă mai rămăsese aproximativ 15% din capacitatea totală a baterie. Asta înseamnă că după parcurgerea a peste 1.000 km, bateria lui VISION EQXX încă mai avea resurse de energie suficiente pentru parcurgerea a încă aproximativ 140 de kilometri. Consumul mediu pentru toată călătoria a fost la un nivel de record, de numai de 8,7 kWh la 100 de kilometri.
Un șofer din Europa ar avea nevoie să încarce doar o dată pe lună bateria lui Mercedes-Benz VISION EQXX
Simulările digitale inițiale, realizate pe baza condițiilor reale de trafic, estimau că VISION EQXX poate circula mai mult de 1.000 km cu un „plin” de baterie, având consum de sub 10 kWh per 100 km. Și iată că parcurgerea traseului între Sindelfingen și Coasta de Azur confirmă că tehnologiile dezvoltate de inginerii Mercedes-Benz și-au îndeplinit misiunea.
Mercedes-Benz prefigura că un ciclu de încărcare al bateriei lui VISION EQXX este suficient pentru parcurgerea unor distanțe precum cele dintre Berlin și Paris, sau din New York City în Cincinnati (Ohio), ori din Beijing în Nanjing. Constructorul german menționează că, raportat la distanțele medii parcurse de obicei în fiecare an, un șofer din SUA sau China ar trebui să reîncarce bateria lui VISION EQXX doar de două ori pe lună. Iar un european ar încărca bateria doar o dată pe lună.
Propulsia lui Mercedes-Benz VISION EQXX consumă cât un motor de 1 litru cu benzină
Mercedes-Benz continuă lista de comparații subliniind că propulsia pur electrică a lui VISION EQXX consumă cât un motor de 1 litru care folosește combustibil fosil. Iar ca să avem o idee mai clară despre ce înseamnă consumul de 10 kWh, Mercedes-Benz spune că este echivalent cu a folosi aerul condiționat în casă timp de 3 ore, sau folosirea unui fier de călcat timp de 5 ore sau să te uiți 100 de ore la un televizor cu tehnologie LED și diagonală de 50 de inch.
De asemenea, plafonul lui VISION EQXX integrează panouri fotovoltaice, care suplimentează autonomia cu până la 25 km.
Proiectarea lui VISION EQXX a beneficiat de implicarea inginerilor din Formula 1 și Formula E
Pentru a crea vehiculul experimental VISION EQXX, Mercedes-Benz a reunit cei mai buni ingineri ai săi atât din divizia de cercetare și dezvoltare, cât și din echipele sale de Formula 1 și Formula E. Iar multe din elementele și conceptele tehnologice ale lui VISION EQXX sunt deja integrate în noua generație a platformei tehnice MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture) care stă la baza modelelor de clasă compactă și medie.
Folosind experiența din Formula 1, chimiștii au reușit să condenseze energia bateriei unui EQS, cel mai mare sedan electric produs de Mercedes-Benz. Astfel, deși pachetul de baterii are o capacitate foarte generoasă, de aproape 100 kWh, acesta are dimensiuni reduse cât să fie folosit și la o mașină de dimensiuni compacte. Concret, în comparație cu bateria lui EQS, cea a lui VISION EQXX are un volum cu 50% mai mic și cântărește cu 30% mai puțin. Mașina cântărește 1.750 kg, din care circa 495 kg reprezintă pachetul de baterii.
Mercedes-Benz VISION EQXX este mai aerodinamic decât o minge de fotbal american
Eficiența lui VISION EQXX este datorată și faptului că are un coeficient de frecare cu aerul extrem de redus, de numai 0,17 Cd. Ca să avem repere clare despre cât de aerodinamic este VISION EQXX, Mercedes-Benz ne oferă o comparație foarte interesantă, nu doar cu alte vehicule. Iată câteva coeficiente de frecare cu aerul luate drept reper:
Un pinguin – 0,05 Cd
VISION EQXX – 0,1716 Cd
EQS (sedanul de lux electric) – 0,20 Cd
O minge de fotbal american– de la 0,18 la 0,2 Cd
Un ciclist – de la 0,6 to la >0,8 Cd
O persoană – de la 0,8 la 1,2 Cd
O parașută – de la 1,1 la 1,3 Cd
Propulsie cu un singur motor electric și electronică de la hypercar-ul Mercedes-AMG Project ONE
Despre sistemul de propulsie de 900 volți al lui VISION EQXX, constructorul german mai precizează că folosește un motor electric care produce în jur de 150 kW (204 CP), iar electronica este derivată din cea pe care o regăsim la hypercar-ul Mercedes-AMG Project ONE. Nu au fost comunicate și cifre despre performanțele dinamice ale lui VISION EQXX, dar în cazul său a primat eficiența.
În clipurile video de mai jos puteți vedea testele noastre cu modelele electrice din gama Mercedes-EQ, precum EQA, EQB și EQC. CLICK AICI pentru a vedea prețurile în România pentru sedanul electric EQE.