Alianța formată din Renault Group, Nissan Motor Co., Ltd. şi Mitsubishi Motors Corporation, a anunțat planurile comune până în 2030. Acestea dezvăluie prioritatea acordată pentru dezvoltarea de vehiculele 100% electrice şi mobilitate inteligentă și conectată. În această strategie se remarcă și planurile pentru un viitor automobil electric în gama Dacia.
În următorii 5 ani, Alianța va investi în domeniul electrificării 23 de miliarde de euro și va lansa 35 de noi modele electrice până în 2030. Iar până în 2026 gradul de utilizare a platformelor comune va crește de la 60% în prezent la peste 80%, pentru un total de 90 de modele. De asemenea, 90% dintre cele 35 de automobile electrice noi vor fi construite pe cinci platforme comune, care vor acoperi majoritatea piețelor.
Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi descrie astfel repartizarea platformelor tehnice pentru modele electrice:
– CMF-AEV este cea mai accesibilă platformă electrică din lume, ea stând și la baza modelului Dacia Spring
– KEI-EV este o familie de platforme dedicate segmentului mini, pentru vehicule electrice ultra-compacte
– LCV-EV este o familie de platforme pentru vehicule utilitare și stau la baza modelelor Renault Kangoo şi Nissan Town Star
– CMF-EV va fi inaugurată în câteva săptămâni drept o platformă electrică globală și flexibilă. Stă la baza crossover-elor Nissan Ariya EV şi Renault Megane E-Tech Electric. Platforma CMF-EV a fost creată pentru a integra şi optimiza toate elementele specifice unui tren de rulare 100% electric, incluzând un motor nou, de înaltă performanță şi o baterie ultra-plată. Până în 2030, peste 15 modele vor fi construite pe platforma CMF-EV, într-un volum de producţie anual de până la 1,5 milioane de unităţi.
– CMF-BEV este descrisă de Alianță drept cea mai competitivă platformă compactă electrică din lume. Aceasta va fi lansată în 2024, iar vehiculele bazate pe ea vor oferi autonomie de până la 400 km. Platforma CMF-BEV se remarcă prin performanțele sale aerodinamice și permite reducerea costurilor cu până la 33% şi consumul de energie cu peste 10% faţă de actualul Renault ZOE. Pe această platformă vor fi construite anual 250.000 de vehicule ale mărcilor Renault, Alpine şi Nissan. Printre acestea se numără Renault R5 şi noul model electric compact care va înlocui Nissan Micra. Acesta va fi produs în centrul industrial Renault ElectriCity din Nordul Franței.
În plus, fără să ofere detalii concrete la acest moment, Alianța include și Dacia pe lista mărcilor pentru care va utiliza platforma CMF-BEV. Cel puțin, așa indică un slide din prezentarea noii strategii. Drept urmare, este de așteptat ca acest nou model Dacia electric să fie mai mare decât Spring, deoarece ar urma să împartă arhitectura și tehnologiile cu viitoarele generații ale modelelor Renault R5 și Nissan Micra. Asta ar presupune și posibilitatea ca noua Dacie electrică din segmentul B să fie produsă în Franța, la centrul industrial Renault ElectriCity.
Desigur, detalii despre viitorul model electric Dacia rămân a fi confirmate oficial. Dar cert este că Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi și-a pregătit deja platformele tehnice necesare pentru a se adresa unor segmente de preț diverse. Iar această împărțire eficientă a platformelor îi va permite Alianței să amortizeze costurile de producție și să producă și mașini electrice cu preț cât mai accesibil, potrivite pentru clientela mărcii Dacia.
În clipurile video de mai jos puteți vedea testele MotorVlog cu modelul Spring, prima mașină electrică de serie din istoria mărcii Dacia: