Studiul Deloitte realizat în 2022 despre clienții de automobile dezvăluie că aproape jumătate dintre români ar alege ca mașina lor viitoare să aibă propulsie electrică hibridă sau electrică.
Din ce motive ar alege românii o mașină electrificată?
Principalul motiv invocat de români pentru alegerea unei mașini cu propulsie hibridă sau electrică în locul uneia cu motor cu ardere internă clasic este costul combustibilului fosil. Așadar, 63% ar prefera mașinile electrificate datorită costurilor mai mici pentru alimentarea lor.
Dintre românii care au declarat pentru Deloitte că ar alege o mașină hibridă sau electrică, 49% au fost menționat drept argument principal protecția mediului. De asemenea, 47% consideră determinant argumentul sănătății personale. Iar 40% sunt atrași de stimulentele acordate de stat.
Mașinile hibride atrag un interes mai mare în rândul românilor, decât cele pur electrice
Chiar dacă 46% dintre românii care au participat la studiul Deloitte din 2022 au spus că ar alege mașini hibride sau electrice, este de remarcat procentul încă scăzut al celor care ar opta pentru un automobil cu propulsie 100% electrică. Mai exact, 7% dintre românii care au răspuns studiului Deloitte au declarat că ar cumpăra o mașină pur electrică.
Studiul mai arată că, dintre românii care intenționează să își cumpere o mașină electrică, 54% spun că și-ar menține preferința chiar dacă prețul energiei ar fi similar cu cel al combustibililor clasici. Iar 38% ar renunța la achiziționarea unei electrice, dar prețul alimentării ar deveni egal cu al mașinilor care ard combustibil fosil. Alți 8% nu sunt siguri ce decizie ar lua.
Unde ar prefera românii să-și încarce mașina electrică?
Cei mai mulți români plănuiesc să își încarce mașina electrică acasă (49%), dar aproape la fel de mulți (45%) spun că vor să apeleze la stațiile publice de încărcare. În alte țări europene, procentul celor care vor să își alimenteze mașina electrică acasă crește la 81% în Marea Britanie, 71% în Austria sau 70% în Germania.
De altfel, 23% dintre consumatorii români rămân reticenți cu privire la mașinile electrice din cauza infrastructurii publice pentru încărcare. Alte motive de reticență au fost autonomia limitată (16%) și prețul ridicat (15%).
Autonomia mică reprezintă principalul motiv de reticență în majoritatea țărilor europene, cum ar fi Franța (25%), Germania (24%), Italia (22%), Polonia (22%), Austria (21%), Belgia (21%), Spania (21%), Marea Britanie (21%).
Consumatorii europeni care încă preferă motoarele clasice așteaptă ca autonomia motoarelor electrice să crească pentru a își schimba opțiunea. Britanicii sunt cei mai exigenți, așteptând ca autonomia să ajungă la 700 de kilometri.
Cum interpretează specialiștii Deloitte România preferințele exprimate de români despre mașinile electrificate?
„Tensiunile din piața energiei, care au generat creșteri semnificative de prețuri, ridică semne de întrebare inclusiv în rândul consumatorilor care analizează cumpărarea unei mașini electrice, pentru care costul cu alimentarea reprezintă un avantaj în această direcție. După cum reiese din studiu, prețul combustibilului și protecția mediului reprezintă principalele argumente pentru achiziția unei mașini electrice atât în România, cât și în celelalte state europene. Din aceste considerente, sunt necesare măsuri suplimentare pentru reglarea pieței energiei, dar și pentru îmbunătățirea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice, atât în România, cât și celelalte state ale Uniunii Europene”, a declarat Sorin Elisei, Director, Deloitte România, Lider al practicilor de sustenabilitate și energie.
APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile) subliniază că vânzările de mașini noi pur electrice au urmat o ascensiune cu 487,4% față de intervalul ianuarie-aprilie 2021. De asemenea, vânzările modelelor plug-in hybrid și full hybrid (exceptând mild hybrid) au crescut cu 159,5%, respectiv 44,5%.
Despre studiul Deloitte
Studiul Deloitte Global Automotive Consumer Study 2022 a fost efectuat în rândul a peste 26.000 de consumatori din 25 de țări din întreaga lume, dintre care peste 11.000 din zece state europene, respectiv Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Spania și Marea Britanie.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate.
Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, serviciile menționate mai, în cazul companiei globale.